Störst risk för inbrott i Skåne

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-25

Bor du i Skåne bör du vara extra försiktig. Landskapet är värst drabbat av inbrott i hela Sverige.

Inbrottsrisken hela elva gånger större än för boende i Västerbottens och på Gotland.

Per Andersson, som bor i villa i Helsingborg trodde att det var ett aprilskämt när han blev uppringd på jobbet av grannen och polisen den 1 april.

– Min fru åkte till jobbet strax innan halv sju på morgonen. Tjugo i sju såg grannen två personer vid vårt fönster och trodde först att det var byggnadsarbetare. Vi höll på att bygga en pool då. Det visade sig att det var två tjuvar. De fick med sig smycken, datorer, stereoanläggning, alkoholhaltiga drycker och 3 500 kronor, säger han.

Den ene gärningsmannen greps direkt av polisen. En vecka senare hade Per Andersson fått tillbaka det mesta av stöldgodset.

– Men det kändes olustigt på kvällen när vi skulle sova att någon hade varit och rotat runt bland våra grejer.

Mörka årstiden

Det finns stora geografiska skillnader när det gäller risken för att drabbas av bostadsinbrott, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) och Brottsförebyggande rådet (Brå) som säkerhetsföretaget ASSA har sammanställt.

Högst risk löper skåningarna – i fjol drabbades ett av hundra villahushåll av inbrott.

Polisen i Skåne arbetar hårt för att vända trenden.

– Vi vet att de skjuter i höjden under den mörka årstiden. Men folks uppfattning är att det är under semestertiderna som inbrotten sker. Det är en ökning då, men den är inte alls lika stor som under den mörka tiden på året, säger Stefan Bengtsson, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Helsingborg.

De flesta gärningsmännen som grips i Skåne är återfallsförbrytare, men Stefan Bengtsson menar att länet också är sårbart på grund av närheten till övriga Europa.

Grannsamverkan

Han råder skåningarna att samverka med grannarna och se till alla lås.

– Genom att följa var inbrotten sker kan vi ibland se vilket område som kommer att drabbas. Men vi vill ha in mer tips från allmänheten.

Invånarna i Gotlands och Västerbottens län löper minst risk att drabbas av lägenhetsinbrott. I fjol anmäldes inbrott i motsvarande 0.09 procent av alla lägenheter på Gotland.

– Vi har inte gjort något speciellt, men vi har ganska god koll på våra brottslingar. Eftersom Gotland är så litet finns det en stor personkännedom, säger Lisa Koblanck, kriminalinspektör vid Gotlandspolisen.

En genomgång av ett stort antal forskningsrapporter om värdet av grannsamverkan har nyligen gjorts på uppdrag av Brå. Den visade att grannsamverkan märkbart kan minska brottsligheten.

– Det handlar om små praktiska saker, som att se till varandras hus, men även att man får en bättre kontakt med sina grannar, säger Jan-Peter Alm vid stöldskyddsföreningen.