Martin, 42: De ljuger en rakt upp i ansiktet

Publicerad 2016-06-06

Martin Tollén, 42, i Linköping spelade in hela samtalet när han blev uppringd av pensionsrådgivaren.

– Jag gillar helt enkelt inte den här sortens företag, jag tycker det är rena gangsterverksamheten, säger han.

Martin blev uppringd av Konsumentkraft, ett av tre polisanmälda företag, i februari. Företaget hade redan ringt en gång någon månad tidigare.

När säljaren ringde igen var Martin beredd att spela in samtalet.

– Min ilska riktar sig inte mot säljarna, utan mot företagen som utnyttjar spararnas okunskap och människors desperation på arbetsmarknaden som gör att de tvingas ta sådana här jobb, säger Martin.

– Man tror ju inte att folk ska ljuga en rakt upp i ansiktet. Men det gör de.

"För mycket aktier"

Säljaren gick bland annat igenom Martins placeringar och varnade honom för att den var alltför exponerad för aktiemarknaden.

– Det var ju lite komiskt med tanke på att bolagets egna fonder har väldigt mycket aktier.

– Sen är det ju lite intressant att hon rekommenderade mig en fond - utan att ens med en fråga försöka ta reda på min riskaptit.

Martin gav dock aldrig säljaren tillgång till kontot - till skillnad från de cirka 8 000 personer som nu fått brev från Pensionsmyndigheten. Han blev alltså aldrig utsatt för någon id-kapning.

Timslångt samtal

Istället blev det ett 58 minuter långt samtal om placeringar och risker, där säljaren envist försökte övertala honom att placera pengarna i fonder som egentligen aldrig hade gått särskilt bra.

Det ska kanske tilläggas att Martin till vardags arbetar med riskanalys på Saab.

– På sitt sätt blev de ett ganska roligt samtal eftersom det var så mycket dumheter som sades, säger han.

Utdrag ur samtalet – här försöker misstänkta bedragarna lura Martin, 42

Säljarna har övertygat spararna att knappa in koden till sitt bank-id.

SÄLJARE: LAP7, ligger i en minuskurva i dag. Problemet med den är att när marknaden faller så faller den lite extra i och med att den är belånad. Så där så tappar man lite mer än vad man gör normalt.

MARTIN: Okej ...

//

SÄLJARE: Om du vill kan jag hjälpa dig med ett byta nu ...

MARTIN: Vad är det för fond du har i åtanke?

SÄLJARE: De heter Falcon. Vi en som heter Balanced, som normalt ligger på 50/50. I dags­läget ligger den på 30/60/10 – 0 procent aktier, 60 procent räntor och obligationer och 10 procent övrigt, transaktioner och likvida medel.

MARTIN: Vad var de 10 sa du?

SÄLJARE: Dels en del transaktioner som inte är klara, men också likvida medel, pengar, som de ligger och avvaktar med för att kunna göra inköp när marknaden vänder.

MARTIN: Heter den Balanserad?

SÄLJARE: Ja, den heter Falcon Balanced. Sen har man en som heter Falcon Aggressive som är lite tuffare som i dagsläget ligger på 45 procent aktier och 50 procent räntebärande papper och 5 procent likvida medel.

– Fördelen med de här fonderna är dels att de är aktivt förvaltade, dels att de har en låg fondavgift. Men det handlar också svenska kronor. Många aktiefonder faller nu eftersom de har svenska kronor men de hamlar utländska aktier som de betalar med dollar. Och dollarn står ju väldigt högt i dag. Och har man då svenska kronor så sjunker ju värdet, om man säger. Vad den här fonden har gjort är att man har gått in och köpt en försäkring, de har låst sin dollarkurs. Det gör att de inte faller lika mycket som de andra fonderna, i och med att de har en fast dollarkurs som de har låst fast, dårå.

//

MARTIN: Om dollarn går åt andra hållet, blir det inte tvärtom då?

SÄLJARE: Den kommer aldrig att sjunka så pass mycket. Då ska ju dollarn rasa med halva beloppet ungefär och då hamnar vi en extrem ekonomisk kris, globalt över hela världen. Då är det nog ingen som klarar sig.

//

MARTIN: Hur sa du att de här har gått under året?

SÄLJARE: Den som har lite mer aktier, då, den har legat som mest minus fem. Den andra har legat på minus tre. Däremot var jag inne och totade på Falcon Balanced i dag, och då låg den på noll. Och det är ju positivt. Hade det varit för något år sedan hade det varit jättedåliga siffror, men nu ser ju marknaden helt annorlunda ut. Nu får man vara glad för allt som inte ligger minus.

– Den tuffare fonden, Aggressive, i går låg den på minus en procent. Då har den fallit lite grand den också på grund av raset i förrgår, då.

– Men när jag har tittat på dem tidigare i veckan så har de faktiskt gått plus. De har ändå en uppåt­gående kurva. De har visat gröna siffror. Så det är fonden som jag anser vara ett bra val för att säkra upp sina pengar.

MARTIN: Får jag betala något till er för att ni gör den här tjänsten?

SÄLJARE: Nej, vi är faktiskt helt kostnadsfria. Vi får in våra pengar från annat håll än att ta dem från våra kunder.

MARTIN: Falcon, är det ni som förvaltar dem?

SÄLJARE: Nej, det är det inte. Vi tittar ju lite mer globalt på fonder. I dag så är det ett av de bättre alternativen på marknaden anser jag, just därför att de har den strategi som de har. Fonder som vi tycker är intressanta för vi en dialog med så att vi uppdaterar mot fondförvaltarna med jämna mellanrum så att de fortsätter hålla det tänket som vi tycker är bra. Är det så att vi har en fond som vi tycker börjar gå åt ett helt annat håll eller tänka helt annorlunda än vad vår vision är – då rekommenderar vi inte dem längre.

MARTIN: Så det är inte så att ni har något särskilt samarbete med dem?

SÄLJARE: Nej, utan vi har en dialog med dem i dag om fonder vi tittar på.

MARTIN: Så ni är oberoende, kan man säga?

SÄLJARE: Ja, det är ju lite så att visst, om vi hittar en fond som vi anser är bra och vi ger dem kunder så får vi en viss ersättning. Om kunderna är nöjda. Om kunderna inte är nöjda så får vi ingen ersättning alls. Det är därför det är viktigt för oss att verkligen leta efter fonder som verkligen är bra, som har en bra strategi när det gäller premie­pensionssparande. För beroende på vilken marknad de vänder sig till så har de ju olika strategier. En sån som lämpar sig väldigt bra att ha i en aktieportfölj kanske inte är precis lika bra att ha i en premiepensionsportfölj.

MARTIN: Hur har Falcon gått historiskt?

SÄLJARE: De är inte funnits så länge ... själva förvaltningen har funnits i 15 år, men de ändrade lite för ett tag sen, bytte förvaltare och bytte stra­tegi för ett tag sen. Och det var därför som vi blev intresserade av att gå in ... av att titta på dem för att de har skaffat en annan strategi. Så de har inte så lång historik tyvärr. Det är därför vi har en ganska nära dialog med dem för att se att de säljer den strategi som de har gått in och tänkt om då. Det var ganska mycket förändringar för ett halvår sedan. Mycket ändringar i sina portföljer och sina aktieinnehav och så.

Följ ämnen i artikeln