Havanna putsas upp inför Obamas besök

Publicerad 2016-03-20

HAVANNA. Den breda vägmaskinen tömmer sitt lager av rykande asfalt över en del av paradgatan Prado. En vält pressar blandningen till hård vägbana.

Inför president Obamas historiska besök putsas det rejält på den kubanska huvudstadens ansikte.

I över 50 år har USA och Kuba legat i fejd med varandra. USA har inlett vänskapliga relationer med andra diktaturer men gentemot grannen Kuba har stämningen alltid varit stenhård ända sedan början av 1960-talet.

Sedan Castros kommunistregim tog makten har ingen amerikansk president besökt Kuba. Så Obamas besök här är i alla bemärkelser en historisk händelse.

Kuba kommer att få mer uppmärksamhet än man fått sedan Kuba-krisen 1962 då världen stod på randen till ett kärnvapenkrig mellan USA och Sovjetunionen. Kanske inte så konstigt att regimen vill visa upp det fattiga landet från sin bästa sida.

Gatorna i Havanna är notoriska för sina gropar. Men där Obamas kortege ska fara fram beläggs de med ny asfalt. En stor del av centrala Havanna och gamla Havanna har snyggats till.

– Så fort det kommer någon utländsk dignitär så reparerar de gatorna, säger en äldre dam med rösten drypande av sarkasm.

Staket ska hindra insyn

Marken vibrerar när den tunga välten rullar förbi.

Vi ser hur några byggjobbare svetsar fast ett nytt staket som ska hindra insynen mot en skräpig ödetomt på Pradogatan.

De gamla amerikanska 50-talsbilarna står parkerade på rad vid Centraltorget. Glänsande och välputsade. Det känns som att bli förflyttad till en annan tidsepok.

Någon dag före besöket finns det fortfarande ingenting i gatubilden som talar om att det är Obama som kommer. De enda proamerikanska yttringarna jag ser är ett fåtal bilar med amerikanska flaggor i hållare på sidan. I ett land som annars är fullt av politiska budskap från stora annonstavlor finns inte ett ord om att Obama kommer. Bara uppmaningar om att ”fortsätt försvara den kubanska revolutionen”.

”Måste ha råd att äta”

Pavel Gomez sitter på sin cykeltaxi och väntar på kunder iförd blå keps mot den starka solen. Han är egentligen utbildad socialarbetare men slutade det jobbet när han insåg att de 19 dollar han hade i månadslön förvandlades till 500 dollar som cykeltaxiförare.

– Man måste har råd att äta också, konstaterar han bittert innan han fortsätter:

– Bra att Obama kommer hit. Det är enda sättet att få den kubanska regeringen att tappa ansiktet. I 50 år har de skyllt allt som gått fel på Kuba på USA och den ekonomiska blockaden. Nu hoppas jag alla ska inse att det inte bara är USA:s fel att Kuba är fattigt.

Så hård kritik brukar kubaner inte våga föra fram mot sin regering. De flesta vi talar med är mer försiktiga. Men inte en enda är negativ till Obamas besök.

Gomez motsats är 43-årige Ricardo klädd i en fejkad Lacostetröja. På frågan om vad han hoppas ska bli bättre på Kuba efter Obamas besök flackar blicken nervöst.

– Jag vet inte, säger han, uppenbart obekväm.

”Hoppas få en skymt av honom”

Regla står i shorts och ett svart linne och diskuterar med en väninna när vi stör utanför blomstermarknaden.

– Jag bryr mig egentligen inte om politik men det vore väldigt bra om Obamas besök ledde till att blockaden försvann, säger hon. Obama är den enda amerikanska president som verkligen försökt förbättra relationerna mellan våra länder.

Väninnan vill inte säga vad hon tycker.

– Jag råkar jobba nära katedralen som Obama ska besöka så jag hoppas få en skymt av honom, säger Regla.

I en annan del av stan väntar 52-åriga Odalys Zurband i kön för att få köpa ransonerat bröd billigt. Alla kubaner har rätt till en billig brödbulle om dagen.

Hon välkomnar Obamas besök men är inte övertygad om att det kommer att leda till några stora förändringar.

– Vi får väl se, säger hon med en skeptisk blick i ögonen.

Fakta/Kuba

Land: Kuba är den största ön i Karibien. Folkmängd: 11,5 miljoner. Huvudstad: Havanna. Språk: Spanska. Självständighet: Deklarerade självständighet från Spanien 1868, erkändes 1902. President: Raúl Castro efterträdde sin bror Fidel Castro, som ledde landet mellan 1959–2008. Valuta: kubansk peso och konvertibel peso. Nationaldag: 26 juli. Avstånd till USA: 150 km. Demografi: Drygt 70 procent av invånarna betraktar sig som ättlingar till européer, 30 procent stammar från de afrikanska slavar som kom till landet från 1700-talet och framåt.

Spänd relation – i nästan 60 år

Relationen mellan Kuba och den mäktige grannen i norr har varit spänd i närmare 60 år, ända sen Fidel Castros maktövertagande 1959. Som värst var det i början av 1960-talet. Först misslyckades en USA-stödd invasion vid Grisbukten 1961. Året därpå inträffade det som kallats ”Kalla krigets hetaste ögonblick”. Amerikanska spaningsplan upptäckte att sovjetiska avfyrningsramper höll på att monteras upp och att fler var på väg, ett direkt kärn- vapenhot på USA:s egen ”bakgård”.

Dåvarande presidenten John F Kennedy beordrade flottblockad mot Kuba för att inga fler sovjetiska missiler skulle fraktas till landet. Sedan Sovjet gett vika följde en handelsblockad mot Kuba som till stor del fortfarande kvarstår.

Amerikanska medborgare har varit förbjudna att besöka Kuba, om inte tillstånd utfärdats från amerikanska myndigheter. Annars hotade kännbara fängelsestraff. Det är en regel som redan luckrats upp och som kommer att lätta ytterligare. I fjol tog Barack Obama initiativ till avspänning länderna emellan. Leif-Åke Josefsson

Följ ämnen i artikeln