April, april – så blev du lurad i dag

Uppdaterad 2019-04-01 | Publicerad 2018-04-01

Aprilskämten sägs vara utdöende på grund av fake news-fenomenet.

Men ingen regel utan undantag.

Här är några exempel på hur du har blivit lurad i dag.

Raketbasen flyttar från Kiruna till Ärna, enligt UNT.

Raketbasen Esrange flyttar till Uppsala (Upsala Nya Tidning)

Den segdragna diskussionen om civilt flyg på Ärna flygplats utanför Uppsala får i Upsala Nya Tidning en dramatisk vändning. Tidningen vet att berätta att området i stället blir ny hemvist för raketbasen Esrange.
Den måste flytta från Kiruna efter upptäckten av nya malmfyndigheter under staden. Uppsalas kommunalråd rapporteras i artikeln var positiv till en raketbas – men samtidigt rasar företaget som driver självplock av jordgubbar i närheten eftersom det ska bli förbjudet att vistas utomhus i samband med raketuppskjutningarna.
Läs aprilskämtet här

I Gefle Dagblad visar Kostas och Maria var smörgåstårtan ska dras genom Gävle.

Gävle ska klå Köping – får världens längsta smörgåstårta (Gefle Dagblad)

Filip Hammars och Fredrik Wikingssons film ”Tårtgeneralen” har satt fart på kreativiteten på Gefle Dagblads redaktion. Nu berättar tidningen att Gävle i sommar ska få världens längsta smörgåstårta. Eldsjälen Kostas Zalahas och Maria Sörling på Gallerian Nian har utsett sträckningen genom staden och vitsen är att tårtan ska bli längre än Köpings 510 meter långa från 1985.
– Fixar vi rekordet i sommar kommer det med i nästa års Guinness rekordbok som släpps första april 2019, säger Kostas Zalahas i artikeln.
Läs aprilskämtet här

Arbetarbladets artikel i papperstidningen.

Skutskär ska lukta skit – protester mot rening på bruket (Arbetarbladet)

Stanken från Skutskärs bruk ska minska och just nu testkörs en anläggning för 150 miljoner kronor som ska råda bot på odören, skriver Arbetarbladet. Men alla är inte nöjda och glada. Tidningen berättar om den nybildade protestgruppen ”Rör inte vårt Skitskur” och visar bilder när de samlats utanför bruket.
På plakaten de håller upp står bland annat ”Bevara stanken – det är tanken!” och ”Stoppa tvärt – Skutskär ska lukta fjärt!”.
I papperstidningen har Arbetbladet lagt in en ruta i artikeln där det står: ”Vill du känna hur det luktar i Skutskär? Skrapa den här rutan med ett mynt”.
Läs aprilskämtet här

Parkeringsplatsen Gjutaren i Borås.

Slutsiffran avgör vem som får parkera i Borås (Borås tidning)

Problemen att få en parkering i Borås ska nu få en lösning.
– Det är inte rättvist att bara morgonpigga får parkera centralt, säger Birgitta Neugebauer, vd för Borås Parkerings AB, till Borås tidning.
För att sätta p för denna orätt ska de nya reglerna testas på de fem största parkeringarna i stadens centrum. Bilar med udda slutsiffra på registreringsskylten tillåtas jämna veckor och bilar med jämn slutsiffra udda veckor.
Enligt Borås tidning la kommunen först ut uppdraget att ta fram nya parkeringsregler på den externa konsulten P-Nisses AB, men deras förslag blev för krångligt och skyltarna för otydliga.
– Till slut blev vi tvingade att ta saken i egna händer, säger Birgitta Neugebauer till tidningen.
Läs aprilskämtet här

Påstått S-budskap i valet, enligt LT i Södertälje.

Socialdemokraterna valkampanjar med kettlebells (Länstidningen)

I oktober kastade S-ombudsmannen Christer Kronblad en röd kettlebell mot juvelrånarnas flyktbil i Södertälje och blev en lokal hjälte. Nu spinner Länstidningen loss på det ursprungligen ryska träningsredskapet och berättar att det får en tung roll i S lokala valkampanj.
Enligt tidningen planerar partiet att bygga en valstuga som ser ut som en kettlebell och att ersätta vanliga flygblad med kringel-kettlebells med S-budskap på. Tankar finns till och med på att lokal polis ska beväpnas med kettlebells som komplement till batonger.
Södertäljemoderaterna rapporteras dock vara negativa och förstanamnet Alexander Rosenberg säger till LT:
– Det förvånar mig inte att man använder ett träningsredskap med sovjetiska rötter.
Läs aprilskämtet här

Originalet – inte nya ”The Salty Crow” från Netflix som Norrtelje Tidning skriver om.

Netflix ska spela in nya Saltkråkan i skärgården (Norrtelje tidning)

Netflix har fått upp ögonen för Astrid Lindgren och Saltkråkan, skriver Norrtelje tidning. Den amerikanska film- och seriejätten ska nu göra en remake som får namnet ”The Salty Crow”. Precis som originalet ska serien utspela sig på Norröra och Söderöra och inspelningarna väntas starta i sommar.
Norrtelje tidning citerar två ansvariga från Netflix vid namn Lirpa Ekoj och Rarul Gid och den sistnämnde avslöjar att Stellan Skarsgård redan är klar i rollen som farbror Melker.
– Vi har inte hittat någon passande mister Boatsman ännu däremot.
Lirpa Ekoj tillägger att de vill göra upp med den svenska helyllebilden i ”The Salty Crow”.
– Tänk dig Twin peaks möter Narcos.
Läs aprilskämtet här

Enligt Bbl/AT är Julia Roberts i Köping i dag för inspelning av ”Tårtgeneralen 2”.

Julia Roberts i Köping för ”Tårtgeneralen 2” (Bbl/AT)

Filmen ”Tårtgeneralen” är i fokus även i Bärgslagsbladet/Arboga Tidning som skriver att uppföljaren börjar spelas in i Köping redan i dag. Precis som i första filmen behövs statister och enligt tidningen står Filip Hammar och Fredrik Wikingsson redo att ta emot hugande ortsbor vid Stora Torget klockan 14.
”Tårtgeneralen 2” ska enligt Bbl/AT ta avstamp i helikopterscenen på torget men i övrigt överges den autentiska berättelsen om Hasse P. Nu blir det i stället en romantisk komedi där handlingen kretsar kring hans förhållande med en förmögen amerikansk kvinna som befann sig i vimlet i Köping när smörgåstårtan dukades upp. Kvinnan ska spelas av ingen mindre än Julia Roberts och hon rapporteras vara i Köping för inspelning redan i dag 1 april.
Läs aprilskämtet här

Rådjuret är 20 meter högt och redan på plats i Västerås, enligt VLT.

Rådjur med ateljé i magen uppförs på Stora torget (VLT)

Västerås inte bara ska få en ny symbol – den är sedan lördagen redan på plats på Stora torget, påstår lokaltidningen VLT och visar en bild på ett 20 meter högt vitt rådjur. Skulpturen är enligt tidningen i samma stil som de smärre rådjur som skådats på gatorna i Västerås de senaste somrarna.
Rådjuret ska invigas klockan 15 i dag 1 april och ska stå på torget permanent. Initiativtagare är Västerås-konstnären Tony Lorenzi och han rapporteras vara nöjd att det finnas en ateljé och utställningslokal inuti rådjuret.
– Rådjurets mage ska vara konstruerad som en öppen ateljé som nås via en stege monterad vid rådjurets ända, säger han.
VLT hävdar dock att en äldre man var mer skeptisk när han såg statyn på torget under lördagen.
– Ska det där verkligen vara nödvändigt? utbrast han på vad tidningen beskriver som bred västmanländska.
Läs aprilskämtet här

Så här kan Pågatågen se ut efter genuskollen, påstår Sydsvenskan.

Pågatågen målas om och ”Metoo-säkras” (Sydsvenskan)

Tågen i Skåne, Pågatågen, är till stor del uppkallade efter skånska ”pågar”, vilket nu resenärerna fått nog av, påstår Sydsvenskan.

Därför ska man döpa om tågsätten till könsneutrala namn och måla dem rosa, ljusblå och regnbågsfärgade skriver tidningen.

– Vi gör helt enkelt en genuskoll och metoo-säkring, säger projektledaren Lo Kaj i kommittén Tåg för alla.

Tågen kommer att få icke-binära, könsneutrala namn hävdar tidningen.

Läs aprilskämtet här

Landsortspoliser får minibilar att ha hemma i garaget (Barometern)

Nu har polisen i Kalmar län vidtagit åtgärder för att snabbt kunna vara på plats på landsbygden.

En ny liten svart bil i retrodesign beskrivs vara anpassad för en bättre polisiär närvaro utanför centralorterna, rapporterar Barometern. Poliser ska kunna ha den hemma i garaget.

– Det vore oerhört praktiskt att polismän som bodde på de här orterna kunde ha mindre polisbil som kunde användas till att åka ut på små ärenden och så vidare, säger kommissarie Ulf Karlsson i ett tv-inslag med reportern Jonatan Snutöö.

Bilen drivs av miljödiesel och frityrolja, som polisen köper billigt från pizzerior och gatukök, påstår Barometern.

Läs aprilskämtet här

Umeå får självlysande skidspår – med fransk discosnö (Västerbottens-Kuriren)

Redan nästa år kan Umeå få självlysande längdskidspår, påstår Västerbottens-Kuriren. Man hänvisar till en fransk stad vid namn La Joue du Loup där kommunen blandat flourescerande färgämnen i sin konstsnöanläggning och sedan bytt ut lamporna längs med spåren till ultravioletta.

– Elljusspår är ganska dyra i drift då de förbrukar mycket elström, men genom den flourescerande snön har vi kunnat halvera vår elförbrukning, säger Uno Avril från Le Devoluy i Frankrike.

Umeå kommun påstås vara mycket intresserade av idén och enligt artikeln ska man testa den ”franska discosnön” redan nästa år.

Läs aprilskämtet här

Följ ämnen i artikeln