Sex brottsdömda på SD:s riksdagslista

Uppdaterad 2014-09-15 | Publicerad 2014-03-19

I helgen klubbade Sverigedemokraterna namnen på sin riksdagslista.

Bland kandidaterna är sex dömda för brott.

En av dem är Roger Hedlund, 34, distriktsordförande i Gävleborg, som 2001 dömdes för misshandel – tillsammans med kända nazister.

– Det var brutalt, säger ett av hans offer.

Hedlund gick med i Sverigedemokratisk ungdom 1994 och i moderpartiet SD året därpå.

Jimmie Åkesson beskrev i SVT-programmet Nyfiken på partiledaren att han, då han gick med i partiet, inte kände till något om partiets rötter inom nazismen. Det ledde till en debatt om partiets bakgrund och om sannolikheten att dess ledare inte känt till den.

"Erfar samma som Åkesson"

Roger Hedlund ger samma bild om Åkesson.

– Jag instämmer mycket med den bild som Jimmie Åkesson har förmedlat. Han och jag har ganska lika förhållningssätt till partiet. Vi var båda 14-15 år och Sverigedemokraterna fanns varken i Sölvesborg eller i Gävle när vi gick med. Jag drog i gång SD på egen hand, precis som Jimmie gjorde i Sölvesborg, säger han och fortsätter:

– Det fanns liksom inga rötter att referera till. Man hade inte den typen av kontakt, eller insyn i det som hände på riksnivå. Min bild av partiet var liksom inte att det fanns en sådan bit att oroa sig för, mer än att det fanns enskilda företrädare som inte följde partilinjen och tog sig lite stora friheter att uttrycka sig. Ser man på partilinjen fanns det inget märkligt.

Misshandlade – tillsammans med nazist

Hur ser du på våldsanvändning generellt?

– Det har jag svarat på.

Hedlund själv dömdes för två fall av misshandel i Gävle tingsrätt 2001, till sjuttio timmars samhällstjänst och böter.

Han var klädd i bombarjacka och kängor och hade sprutat tårgas i ögonen på syndikalister som han mötte under nyårsafton, då han festade tillsammans med kända nazister, bland andra nära vännen Robert Larsson, dåvarande lokal ledare för nazistiska Nationalsocialistisk front.

Larsson, som dömts för flera fall av misshandel och även hets mot folkgrupp, dömdes också för misshandeln av syndikalisterna. Han grundade och är fortfarande aktiv i bolaget Sniper records, som numera är kopplat till nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

När Aftonbladet undrar hur Roger Hedlund resonerar kring händelsen i dag, säger han:

– Jag kommenterar inte det där. Det är 14 år sedan.

Är du vän med Robert Larsson fortfarande?

– Nej.

Till Expo har Roger Hedlund hävdat att han är oskyldig till misshandeln, trots att hovrätten fastställde domen.

"Var brutalt"

Aftonbladet har pratat med en av männen som misshandlades. Han minns fortfarande händelsen väl.

– Det var på nyårsafton och vi stod utanför ett ställe i Gävle när vi omringades av ett gäng nazister. Det var brutalt, en vän till mig fick en hammare i huvudet.

Hedlund dömdes av både tingsrätten och hovrätten för att ha sprutat tårgas i ansiktet på mannen.

– Han brukade hålla sig lite i periferin vid sidan av nazisterna, men den här kvällen deltog han i misshandeln.

Hedlund har även tidigare dömts för olovlig körning, stöld och häleri.

Flera andra på den lista av riksdagskandidater som klubbades i helgen är dömda för brott, bland andra Runar Filper, 49, distriktsordförande i Sunne.

13 domar

Han står på föreslagen riksdagsplats nummer 33, och är dömd för 13 brott på 1980-talet, däribland misshandel, till flera fängelsestraff.

Även Filper fördömer våldsdåden i Malmö och efterfrågar, som övriga partiet, hårdare straff.

– Oprovocerat våld ska naturligtvis bestraffas hårdare än vad det gör i dag. Jag ser det som en fördel om straffskalan höjs.

Hur hjälper hårdare straff mot brottslighet?

– Dels blir samhället förskonat från gärningsmannen, så länge den sitter bakom lås och bom. Sedan kan det ju fungera avskräckande. Går det allt för många lösa som kan tänka sig göra såna här gärningar känns det ju inte tryggt.

Hade hårdare straff hjälpt för din del?

– Ja dels hade det varit mindre brott när jag satt inne.  Jag tror att det hade en sådan effekt att man hade tid att fundera. Allt i livet är en del i en utvecklingsprocess, så är det såklart.

Statsvetare: Trovärdighetsproblem

Har du större empati för brottslingar med din bakgrund?

– Det är klart att allt man går igenom är en lärdom. Empati för brottslingar vet jag inte, men jag kan nog ha en större insyn i hur folk tänker i båda lägren. Alla gör vi saker i livet som vi inte är stolta över.

Enligt statsvetaren Andreas Johansson Heinö kan den samlade brottshistoriken på riksdagslistan vara problematiskt för partiet.

– Det är klart att det är en belastning om ett parti som själva vill gå till val på lag och ordning har en hög andel kandidater som är brottsbelastade, säger han och fortsätter:

– I varje enskilt fall måste var och en som avtjänat ett straff kunna gå vidare i samhället. Man kan inte för alltid vara bränd som politiker. Däremot kan det finnas ett bekymmer för partier om det är för många brottsbelastade. Det vore en sak om det var Miljöpartiet eller Vänsterpartiet som vill minska straffen, men SD vill ju ha hårdare straff. Väljarna kan uppleva det som motsägelsefullt.

Om att Roger Hedlund beskriver sig som ovetandes inför partiets rötter inom vit makt-rörelsen säger Johansson Heinö:

– Det är klart att det är märkligt att man så sent som efter sju år umgås med nazister och säger sig inte ha sett det. Det är klart att det brister i trovärdighet. Det säger ingenting om Åkessons historia, men Hedlunds historia är helt klart en belastning för partiet.