Här är småpartierna med stora visioner

Publicerad 2014-03-11

Håkan Ringkvist är partiordförande i Eskilstuna-partiet Join The Parti.

Kvastpartiet, Join The Parti och BUS-partiet.

Valet 2014 närmar sig och vid sidan av de etablerade riksdagspartierna finns en uppsjö av mindre partier som brinner för just sina frågor.

42 partier har ansökt om registrering till valmyndigheten inför riksdagsvalet i höst – och listan på partier som ställer upp i landsting- och kommunfullmäktige är bra mycket längre än så.

Medan vissa mindre partier har omfattande partiprogram, så kämpar andra desto mer i enskilda frågor.

Join the Parti

Håkan Ringkvist är partiordförande i Eskilstuna-partiet Join The Parti.

Tändvätskan är framför allt ett roligare Eskilstuna, där stadens nöjesliv ska förbättras. Krogöppet till 03.00 och 18 år på systembolaget är två av partiets valfrågor.

– Alla andra kommuner i närheten går som tåget, men Eskilstuna går snarare bakåt. Det ska vara lite friare tyglar, fast i ordnade former, säger Håkan Ringkvist.

Men det handlar även om att blandat annat privatisera Parken Zoo, förbättra skolan och öppna upp får båttrafik i Eskilstunaån.

Nu väntar en hel del arbete inför valet till kommunfullmäktige.

– Vi kommer hitta på en del festligheter och sprida vårt budskap via sociala medier.

Vill se ny djurpolitik

Djurägarpartiet med sin bas i Helsingborg har runt 100 medlemmar och är ett av partierna med stora visioner inför höstens val.

Partiet ställer upp i riksdagsvalet och vill se en ny djurpolitik.

– Det här är inte bara ploj. Det är mycket som är fel politiskt med Sveriges djurskydd. Vi är inte på länsstyrelsen sida, utan på djurägarnas sida. Vi är för EU, för Sverige har så många regler i djurskyddet som gör att djuren far illa, säger Barbro Bruhn, verksam i partiet.

"Ska busa med dem i kommunfullmäktige"

BUS-partiet i Solna drar uppmärksamheten till sig på grund av namnet, men bakom bokstäverna finns ett gäng småbarnsföräldrar som vill in i kommunfullmäktige.

BUS står för "Barn och ungdom i Sverigepartiet" (ligger i mitten politiskt och har ingen koppling till 1980-talets nationalistiska parti Sverigepartiet) och kämpar för barnomsorgen och ungdomsfrågor i Solna kommun.

– Namnet är lite på skoj, men samtidigt är det en seriös underton. Vi ska busa med dem i kommunfullmäktige och bråka med dem så de inte glömmer bort barn och ungdomar. Vi delar ut flyers och har ansökt om att få en valstuga på torget i Solna. Nu kör vi all in här, säger partiets ordförande Thomas Krzeminski.

Hoppas öppna upp stadshuset

Kvastpartiet i Vålberg i Värmland är ett annat parti som tröttnat på rådande styre i hemkommunen – nu vill man driva frågor för en öppnare och mer tillgänglig kommun.

– Det är ett gammalt namn. Tanken var att man skulle sopa rent i stadshuset. Det sitter för många kommunalråd och gömmer sig där. Om man åker dit så sitter de bakom låsta grindar. Vi vill kunna öppna upp för människor, säger partiets ordförande Robert Warholm.

"Bara roligt en gång"

För många andra småpartier har verksamheten dock runnit ut i sanden.

Staffan Ulfberg var med och startade Jongleringspartiet inför valet 2006.

 Målet var att få in mer jongleringsundervisning i skolan och nådde sammanlagt över 100 röster i landsting- och kommunvalet. Men någon fortsättning blir det inte.

– Vi delade ut lite reklamlappar och det blev lite bilder här och där, men det är liksom bara roligt en gång, säger Staffan Ulfberg.

Även Spritpartiet som 2010 kämpade för en halvering av alkoholkonsumtionen i Sverige kommer inte kampanja inför valet i höst.

– Vi upptäckte till vår fasa att man måste ha pengar. Vi tog medlemsavgifter och fick ihop 7000 kronor. Du fattar ju var man kommer med det, säger skådespelaren Benny Haag, en av de tidigare aktiva i partiet.