Därför håller Åkesson Åkerlund bakom ryggen

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2013-11-13

Vice partiordförande Jonas Åkerlund tillhör Sverigedemokraternas äldsta trotjänare.

Och var en av regissörerna bakom Jimmie Åkessons maktövertagande.

– Åkerlund är en av Åkessons närmaste, Jimmie kommer göra allt för att tysta ner det här så snabbt som möjligt, säger en SD-källa.

Trots sin påstådda politiska omognad har vice partiordförande Jonas Åkerlund, 64, en lång rad politiska uppdrag bakom sig. Först inom Socialdemokraterna, därefter Moderaterna och sedan 1995 i Sverigedemokraterna.

I valet 2010 valdes han in i riksdagen, men redan fyra år tidigare fick han förtroendeposten vice partiordförande.

Enligt Aftonbladets källor har han en stark ställning inom partiet.

– Han tillhör det gamla pålitliga gänget som har "byggt" Åkesson, säger en uppgiftslämnare inom partiet.

Alla överens internt

Under Sverigedemokraternas landsdagar i slutet av november föreslås Åkerlund bli omvald för ytterligare en period.

Trots Sverigedemokraternas nolltolerans mot rasism förklarade Jimmie Åkesson igår saken "utagerad". Under onsdagen ville SD heller inte svara på fler frågor.

– Alla är överens internt om att det var ett oacceptabelt språkbruk, så det finns ingen anledning att diskutera det här mer, säger Linus Bylund.

Enligt Alex Bengtsson, vice vd i stiftelsen Expo, innebär det att Bylund och Åkesson indirekt säger sig sympatisera med innehållet i Åkerlunds uttalanden.

– De slår hela tiden ner på ordvalen - men aldrig på människosynen eller Åkerlunds grundinställning som ju blir väldigt tydlig i radioprogrammet, säger han.

Slå ner intern kritik

Bengtsson är inte förvånad över SD:s krishantering.

– Man kommer att fortsätta skylla på medierna, slå ner den interna kritiken och använda härskarteknik mot gräsrötterna som känner att Åkesson använder dubbla måttstockar, säger han.

Enligt Alex Bengtsson är Jonas Åkerlund en slags nestor inom partiet som bidrar med lång politisk erfarenhet och var också en av dem som låg bakom Jimmie Åkessons maktövertagande när han tog över partiledarposten från Mikael Jansson 2005.

– Åkesson kommer att hålla honom om ryggen så länge det behövs, säger en SD-källa nära partitoppen till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln