S framåt i ny mätning

Publicerad 2014-02-14

Det ser bra ut för Socialdemokraterna inför EU-valet.

32,3 procent skulle rösta på partiet om det var val i dag, visar färska siffror från Svenska Dagbladet/Sifo.

Det är en ökning med åtta procentenheter sedan valet 2009.

Socialdemokraternas mål är att 25 procent av väljarna ska rösta på partiet i EU-valet. En färsk Sifumätning beställd av Svenska Dagbladet visar dock väljarsiffror som nog kommer glädja partiets valledare Jan Larsson.

Ökar med åtta procent

Väljarbarometern visar att 32,3 procent av de tillfrågade skulle rösta på Socialdemokraterna i Europaparlamentsvalet om det var val i dag. Det är en ökning med åtta procentenheter sedan förra EU-valet 2009.

– Det vore en klar framgång för dem, säger valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Svenska Dagbladet.

Vänsterpartiet får 8,8 procent i mätningen. I förra valet röstade 5,7 procent av väljarna på partiet.

Sverigedemokraterna ökar

Även Sverigedemokraterna går framåt. 2009 fick partiet 3,3 procent av rösterna. Dagens Sifomätning visar att 6,4 procent skulle rösta på SD i dag. Bedömare menar dock att det skulle vara ett resultat Sverigedemokraterna skulle vara missnöjda med.

– De har rätt många arbetarväljare och de är mindre benägna att rösta än tjänstemän i EU-valet. Och ofta tycker de inte att EU-valet är så viktigt, säger Sifos undersökningsledare Toivo Sjörén till SvD.