Belgiskt ja till dödshjälp åt barn

Publicerad 2014-02-13

Belgien tillåter dödshjälp för svårt sjuka barn i livets slutskede.

Parlamentets underhus röstade i kväll med klar majoritet för den kontroversiella lagen.

Lagförslaget har tidigare fått hård kritik från flera religiösa samfund.

Har obotligt sjuka barn med svåra smärtor rätt att dö? Det tycker belgiska politiker.

Överhuset, senaten, antog lagen före jul. I underhuset röstade 86 ledamöter för och 44 emot lagförslaget, medan 12 avstod. Nästa steg är att lagen ska undertecknas av kung Philippe.

"Mördare!"

– Läkare avslutar redan i dag liv, både barns och äldres. Men i dag görs det i, låt oss säga, en "gråzon", eller i mörkret, just för att det är olagligt, säger barnläkaren Gerlant van Berlae till CNN.

Lagen har stort stöd, men är långt ifrån okontroversiell. Inför omröstningen skrev 175 barnläkare under ett öppet brev där de bad politiker tänka igenom förslaget en extra omgång. Enligt barnläkarna finns det i dag ingen efterfrågan för en lag om dödshjälp.

Kristdemokraterna röstade – trots att de ingår i landets koalitionsregering – emot att utvidga lagen till att också omfatta barn. När lagen antogs ropade en man "Mördare!" från medborgarläktaren i parlamentet.

Dödshjälp redan 2002

Även företrädare för de stora religionerna har kritiserat lagförslaget. Kristna, muslimska och judiska ledare samlades också bakom en gemensam deklaration mot det.

Den nya lagen går längre än den nederländska motsvarigheten, som sätter en nedre åldersgräns på tolv år.

I Belgien är dödshjälp för vuxna tillåten sedan 2002.