Sanningen bakom Reinfeldts nya stil

Publicerad 2013-10-07

Ingen uttänkt plan bakom statsministerns heta frågebatteri till Löfven

Det var en delvis ny Fredrik Reinfeldt som tittarna fick möta i partiledardebatten i går.

Efter att den senaste tiden anklagats för att vara osynlig och trött i debatten visade statsministern nu en betydligt mer offensiv stil.

– Det är ingen uttänkt strategi. Det handlar om en pigg och alert statsminister som vill ha svar på frågor från oppositionen, säger en av Reinfeldts närmaste medarbetare.

När partiledarna drabbade samman i valårets första debatt i SVT i går kväll handlade mycket om Stefan Löfvens (S) förmåga att  mäta sig mot statsminister Fredrik Reinfeldt. Och han hade det inte helt lätt. Enligt flera läsarundersökningar där debatten kommenterats vann Reinfeldt oftare tittarnas sympatier. Flera medier har i efterhand kommenterat att Fredrik Reinfeldt var snabbare och mer offensiv än tidigare under året.

Presschefen förnekar

Men hans egen presschef Roberta Alenius nekar till att det skulle ligga någon strategi bakom statsminsterns debattstil.

– Nu finns politiska förslag att diskutera efter att alla partier lagt fram sina budgetar. Det var vad Fredrik Reinfeldt gjorde. Han frågade oppositionen: "Varför gör ni så här?" Det är få tillfällen i media där man får chans till det, säger hon.

Och tillägger:

– Det handlar om en pigg och alert statsminister som vill ha svar på frågor från oppositionen.

”Ville skicka en signal”

Moderaternas chefstrateg i Stockholms läns landsting, André Assarsson är före detta pr-konsult. Han instämmer i bilden att Fredrik Reinfeldt angrep debatten med mer kraft än på länge i går kväll.

– Som jag ser det så var syftet framför allt att skicka en signal till det egna partiet och alliansen: ”Nu gäller det att jobba hårdare!”.

Målet, enligt Assarsson, är att få med sig väljarna och samtidigt putta oppositionen bakåt.

– Jag tycker att han lyckades, det visar också mätningarna i dag. Han var på offensiven och fick Stefan Löfven att hamna på defensiven.

Läser du Aftonbladet i mobilen? klicka här för att se
tabellen