Spola kröken – för hjärnans skull

Publicerad 2014-01-17

För mycket alkohol gör hjärnan gammal i förtid

Män som dricker mycket alkohol riskerar att skynda på hjärnans åldrande med upp till sex år visar en ny studie.

Män som dricker mer än tre glas alkohol om dagen riskerar hjärnskador. Det slår en ny studie fast som visar att korttidsminnet försämras radikalt vid för stort alkoholintag.

– Så mycket alkohol är skadligt för de flesta och skyndar säkert på hjärnans åldrande, säger Henrik Zetterberg, professor vid Göteborgs universitet.

Att tre glas vin om dagen kan skada hjärnan är vi nog många som trodde men nu är det också vetenskapligt bevisat. En ny brittisk studie som publicerats i Neurology visar på att män som dricker mycket alkohol riskerar att skynda på hjärnans åldrande med upp till sex år, skriver Svenska Dagbladet. Forskarteamet har följt 7000 personer under tio års tid för att undersöka hur alkoholkonsumtionen påverkar hjärnan. Vid tre tillfällen testades korttidsminnet och den exekutiva förmågan hos de personerna som ingick i studien och resultaten är tydliga.

– De män som dricker mer än 36 gram alkohol per dag försämrar sin exekutiva förmåga och sitt korttidsminne i mycket högre utsträckning än andra, säger Henrik Zetterberg, professor i neurokemisk patofysiologi och diagnostik vid Göteborgs universitet.

Inga hälsoeffekter

Han menar också att studien visar på att ett måttligt alkoholintag inte har någon påverkan på hjärnan.

– Det finns inga tecken på att de som dricker ett glas vin om dagen får några skador på hjärnan. Men å andra sidan så visar det inte på några hälsoeffekter heller, säger han.

Enligt Henrik Zetterberg visar de flesta studier som gjorts på området att det som är bra för hjärtat oftast även är bra för hjärnan. Däremot vill han inte ge någon generell rekommendation om ett glas vin om dagen, som föreslagits vara bra för hjärtat, eftersom risken för att hamna i en alkoholproblematik då ökar.

– Skulle man ge den typen av rekommendation skulle det vara svårt för de tio procent som har en ärftlig benägenhet för alkoholberoende, säger han.

Han menar också att hur mycket alkohol varje person kan dricka utan att hjärnan tar stryk är individuellt och beroende av personens vikt, kön och arv. Däremot anser han att tre glas vin om dagen är för mycket för alla.

– Det är en väldigt hög alkoholkonsumtion och förutom nervcellsskador i hjärnan får den typen av alkoholintag ofta många andra negativa effekter, säger han.

Även måttligt drickande farligt

Louise Adermark är docent i gruppen för beroendemedicin vid Göteborgs universitet och hon är skeptisk till studiens slutsats att måttligt drickande är ofarligt.

– Vi har gjort studier på djur som visar på att även en mycket liten dos alkohol påverkar hjärnan negativt, säger hon.

Hon menar också att alkoholens påverkan på hjärnan är långsam varför tio år är en för kort tid för att kunna dra slutsatsen att det inte är skadligt med ett måttfullt drickande.

– Det vore intressant att se hur dessa personers exekutiva förmåga skulle se ut om 20 år, säger hon.

Fotnot: Både män och kvinnor ingick i studien men antalet kvinnor som drack mer än 36 gram alkohol per dag var få. Därför gäller resultaten av studien endast män.

Exekutiv förmåga

De män som dricker mer än 36 gram alkohol per dag försämrar sin exekutiva förmåga

Några viktiga exekutiva funktioner:

förmågan till att ta initiativ

tidsuppfattning, förstå sambandet mellan orsak och verkan

förmågan att planera och organisera

förmågan att övervaka sina handlingar

förmågan att värdera egna handlingar

skapandet av struktur i vardagen

förmågan att motivera sig själv till handlingar

kunna skjuta upp behovtillfredsställelse

förmågan till automatiskt agerande

förmågan att fokusera uppmärksamheten

Källa: Wikipedia