”Vi kan förvänta oss fler terrordåd”

Publicerad 2013-12-30

Två terrordåd på två dagar - och fem veckor kvar till OS i Sotji.

Trots tidernas största säkerhetsarrangemang är risken för nya dåd stor.

– Läget är mycket oroande, säger Fredrik Westerlund, Rysslandsanalytiker på FOI. 

Experterna talar om det största säkerhetsarrangemanget kring ett OS någonsin. Redan nu granskas alla fordon som åker in och ut ur området för att polis och underrättelsetjänst ska ha kontroll över vilka som vistas i och kring arenorna.

OS i Sotji är Putins prestigeprojekt, och strategierna kring säkerheten började utarbetas redan 2007 när det stod klart att Ryssland skulle arrangera mästerskapet.

Men två terrordåd på två dagar, bara 70 mil från OS-byn, oroar. På söndagen dog 17 personer efter självmordsbomben på tågstationen, och dödssiffran för måndagens dåd har nu stigit till 15 personer.

– Jag är övertygad om att den politiska ledningen i Ryssland ser mycket allvarligt på det här. Det är definitivt mycket oroande, säger Fredrik Westerlund, Rysslandsanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

OS ett uppenbart mål

Insatserna är koncentrerade till Sotji, men Ryssland bedriver underrättelseverksamhet inriktad på OS över hela landet.

– Just eftersom OS är så viktigt för Ryssland och Putin har det också blivit det uppenbara målet för den som vill visa sin politiska ståndpunkt och ledningens svaghet. Dåden är absolut en utmaning av den politiska ledningen, säger Fredrik Westerlund.

Tror du att vi kommer se fler terrordåd framöver?

– Ja, det är stor risk för det. Kanske inte just i Sotji, men i området runt omkring är säkerhetströsklarna lägre, samtidigt som grupperna bakom får den uppmärksamhet de vill ha. Säkerhetstjänsten och polisen kommer säkert att förhindra några försök också, men det talar de sannolikt inte särskilt mycket om.

Jan Leijonhielm, expert knuten till Försvarshögskolan, tror att sannolikheten för dåd kommer vara som störst i mellanstora städer i södra Ryssland.

– De kan slå till var de vill, men troligtvis blir det inte i just Sotji. Det här är oerhört pinsamt för Putin och grupperna gör allt för att skrämma bort folk från hans prestigeprojekt, säger han.

Korruption utom kontroll

Även om Ryssland anser sig ha gjort stora ansträngningar för säkerheten kvarstår ett stort, internt problem: korruption, som kan öppna luckor i säkerhetsarrangemangen.

– Det är en stor utmaning för Ryssland. Under exempelvis Tjetjenienkriget kunde motståndarna muta sig fram, och korruptionen har på intet sätt blivit mindre sedan dess.

UD vill inte kommentera hur de ser på säkerhetsläget kring OS.

– Med anledning av det som hänt har vi inte förändrat våra reserekommendationer till området, säger Anna Buhrè Kervefors på UD Press.

Aftonbladet har sökt Sveriges olympiska kommitté, SOK, för en kommentar, men ansvariga har inte gått att nå.