Akilovs 14 kontakter – de visste om attacken

Publicerad 2018-01-30

Rakhmat Akilovs mobiltelefon är en viktig del av polisens bevisning om planeringen bakom terrorattacken på Drottninggatan.

I den finns chattkonversationer som visar att minst 14 personer kände till vad han skulle göra.

Här är bevisen för att Akilov planerade dådet i flera månader.

Rakhmat Akilov planerade terrordådet på Drottninggatan 7 april 2017 väl. Ett viktigt bevis för detta är mobiltelefonen av märket Huawei som polisen beslagtog när han greps timmar efter dådet.

För Säpo kom attacken som en överraskning.

– Vi hade ingen information om attentatet innan det skedde, säger Johan Olsson på Säpo.

Chattade om terrorplanen

Men chattkonversationer visar att det fanns flera personer som visste.

Under våren 2017 hade han kontakt med minst 13 personer som verkar ha haft koppling till terrororganisationen IS. Chattkonversationerna skildrar hur dådet planerades i flera månader.

  • 16 januari förra året hade Akilov kontakt med NN1 för att svära trohet till IS.
  • Bara några dagar senare, 19 januari, sökte han kontakt med en NN2 för att meddela att han ville utföra ett terrordåd.
  • För exakt ett år sedan, 30 januari 2017, chattade Akilov med en person som kallades NN3 om ett lämpligt mål för en terrorattack.
  • Konversationerna visar hur planerna om attacken började att klarna. Akilov diskuterade 1 mars med en person som kallas NN4 om att genomföra en attack första maj.
  • Två dagar senare, 3 mars, bad Akilov en person som kallas NN5 att få ansluta sig till IS eller utföra en attack.
  • 15 mars chattade han med NN6 om att få IS godkännande att utföra en sprängning i Europa och att få förbereda ett självmordsbälte.
  • Drygt två veckor före attacken, 21 mars, skickade Akilov bilder från centrala Stockholm till en person som kallas NN7. Akilov hade varit på stan för att undersöka lämpliga platser att slå till vid. Bilderna visar Drottninggatan, Hötorget, Vasagatan och Klarabergsgatan i centrala Stockholm vilket åklagaren menar tyder på att Akilov rekognoserade.
  • 24 mars chattade Akilov med kontakten NN8 om hur man tillverkar en bomb.
  • 27 mars chattade han med NN5 igen, den här gången om en terrorhandling.
  • 31 mars hade han kontakt med NN9 om hur man tillverkar en bomb.
  • I början av april tätnade Akilovs chattkonversationer med terrorkontakterna. 2 april chattade han med NN10 om att genomföra en martyroperation i Sverige.
    Senare samma dag hade Akilov kontakt med NN5 för tredje gången, den här gången chattade de om att svära trohetseden till IS.
  • Dagen efter, 3 april, chattade Akilov med kontakten NN11 för första gången. Det är en den person som han senare ska ha kontakt med under själva attacken. Deras första samtal handlade om att hitta en lastbil och att rekognosera attacken.
  • 4 april chattade Akilov och kontakten NN12 om att Akilov planerade att utföra en terrorattack på Drottninggatan. Han hade också skickat ett fotografi från platsen.
  • Samma dag skrev Akilov med NN13 om tidpunkten för att skaffa en lastbil och om att svära trohetseden.
  • Akilov tog kontakt med NN10 igen om att genomföra terrorattacken på fredagen och om att ha med sig aceton och kniv.
  • 5 april hade Akilov kontakt med NN12 igen om att tillverka en bomb. Därefter chattade han med NN8 om att förbereda en martyroperation.
    Han chattade med kontakten NN5 för att få religiös vägledning inför självmordsuppdraget. Akilov vädjade att IS inte skulle ta avstånd från attacken.
    Akilov planerade att dö i attacken, enligt åklagare Hans lhrman.
  • Dagen före attacken, 6 april, chattade Akilov och NN5 igen. De skrev om att svära trohetseden och hur man tillverkar en bomb av aceton, fem gastuber, tändare och 500 gram skruvar. De diskuterade också hur man hittar en stor bil och köra in den i en folkmassa.
    Därefter sände han över en film där han svär trohetseden till IS.
  • Knappa tre timmar innan Akilov kör in lastbilen på Drottninggatan skickade han bild på bomben till personen man tror är NN10. 14.49, bara minuter innan dådet, skickades bilder inifrån lastbilen till samme kontakt.
  • 14.53 7 april körde han lastbilen rakt in i folkmassan på Drottninggatan.

Vilka de här kontakterna är vet inte Säpo till hundra procent.

Bedömningen är att Akilovs kontakter nästan undantagslöst befunnit sig utanför Sverige.

– Vår bedömning är att bakom kontakterna rör det sig om ett mindre antal individer, säger Johan Olsson, operativ chef på Säpo.

På pressträffen säger Olsson att man vet varierande mycket om kontakterna utomlands, men att ingen har gripits.

Akilov vädjade om hjälp

Även en fjortonde person har vetat om att Akilov planerade ett terrordåd. Drygt två veckor efter attacken greps nämligen en man i 25-årsåldern i Örkelljunga i Skåne.

I åtalet framgår att Akilov chattade med kontakten ”Muhammad” mellan 02.32 och 02.41 natten mot 15 mars.

Under konversationen bad Akilov om hjälp med att utföra dådet där fem personer miste livet.

”Han vill köra över otrogna samt att Sverige understödjer NATO och skickar bombtekniker till Irak och utbildar kurder”, enligt åtalet.

Mannen i Skåne släpptes senare och är helt avförd som misstänkt.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.