Utrotning hotar allt fler arter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-12

Gorillor, orangutanger och koraller några av de mest hotade

Utrotningshoten mot jordens djur och växter ökar.

En ny rapport visar att 16306 arter nu är i fara och inget tyder på att utarmningen ska kunna hejdas till 2010 som jordens länder utfäst sig att göra. Några av orsakerna till att arter utrotas är jakt och klimatförändring.

Den "Röda listan" över jordens hotade arter sammanställs av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) och uppdateras varje år. Den senaste versionen presenterades på onsdagen och tar upp totalt 41 145 arter, varav 16 306 klassificeras som utdöda, akut hotade, starkt hotade eller sårbara. Det är en uppgång med cirka 200 arter jämfört med i fjol.

Världens regeringer har lovat att utarmningen av arter ska hejdas till 2010.

- Det löftet kommer inte att uppfyllas. Få länder har avsatt tillräckligt med resurser för att kunna vända trenden, säger Torleif Ingelög, naturvårdsråd på ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, till TT.

Internationella naturvårdsunionen är av samma åsikt.

Gorillor och koraller

Bland de djur vars status omvärderats och nu anses som mer hotade än tidigare finns låglandsgorillan i Centralafrika. Inventeringar visar att världspopulationen mer än halverats de senaste åren. Även bergsgorillorna, främst i Virungaparken i Kongo, hotas av nya strider mellan regeringstrupper och gerillagrupper.

Fem av jordens arter av gamar har också flyttats uppåt på listan. Deras antal har sjunkit drastiskt på grund av miljögifter och brist på vilda bytesdjur.

Uppemot var fjärde däggdjursart, var åttonde fågelart och var tredje groddjursart bedöms nu som hotade. Många grupper är ännu inte fullständigt kartlagda, men 70 procent av alla växter som granskats anses vara i fara. För första gången har också ett antal koraller blivit uppsatta som hotade.

Grodor och fåglar

Sverige skiljer sig inte från övriga världen i det här sammanhanget. Våra siffror ligger ungefär på genomsnittet för de flesta organismgrupper. Bland våra däggdjur är nästan en fjärdedel av arterna hotade. För grod- och kräldjuren är siffran 37 procent. Däremot är en högre andel av våra fågelarter uppsatta på röda listan, 22 procent jämfört med 12 procent för världen i stort.

Torleif Ingelög hyser dock visst hopp om att Sverige som ett av få länder ska kunna klara av att hejda utarmningen till 2010.

– Men mycket beror på vad som händer i framtiden, framför allt i skogen. Det finns antydningar om att regeringen tänker skära ner anslaget till biologisk mångfald. Skulle det innebära försämrat skogsskydd, kan läget snabbt försämras, säger Ingelög.