Hotet mot barnen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-06

Godis, läsk och leksaker kan göra ditt barn sjukt

Kan ge beteendestörningar Färgämnen och konserveringsämnen i bland annat godis kan göra barnen överaktiva och okoncentrerade.

Bly i leksakerna kan skada barnens hjärnor.

Godiset och läsk innehåller ämnen som kan ge barnen beteendestörningar.

Den senaste tiden har småbarnsföräldrar larmats om hot mot deras barn.

En av de farliga leksakerna från Mattel I Barbie Bathtub and Toilet Playset ska katten returneras.

Över 19 miljoner leksaker har leksaksjätten Mattel dragit in den senaste tiden. Larm om blyfärgade leksaker och små magneter har orsakat larm över hela världen. Larm som i högsta grad oroat många småbarnsföräldrar.

– Problemet med bly är att det skadar hjärnans utveckling. Det påverkar helt enkelt förståndsutvecklingen hos våra barn. Därför är det väldigt olämpligt att barn exponeras för bly och därför är det blyförbud i leksaker, säger Katarina Lundberg som är riskbedömare vid kemikalieinspektionen.

Men hur oroad ska man som förälder bli av bly-larmet?

– Jag tror inte att man behöver vara överdrivet orolig, speciellt inte om leksaken fortfarande är hel. Men för att vara säker på att undvika exponering, bör man lämna tillbaka leksakerna där man köpt dem.

Vilka är mest utsatta?

– Det är de allra yngsta barnen. Det är mest fart på hjärnans utveckling då. De små barnen stoppar ofta leksakerna i munnen och suger på dem också och det gör dem allra yngsta till högriskgruppen.

Men om bly är så farligt och dessutom förbjudet – varför använder tillverkarna det i så fall?

– Bly förekommer i olika typer av färger och kan även förekomma som tillsats i plast. Kanske finns det en ekonomi i detta, det utgår jag ifrån. När det förbjöds så fick kanske den industrin en sämre avsättning. Mindre nogräknade tillverkare kanske försöker och "går det så går det", konstaterar Katarina Lundberg.

Farliga livsmedel

Men även om man undviker leksakerna med bly, finns det tydligen mycket annat för föräldrarna att oroa sig för när de ska handla till de små.

En ny brittisk studie larmar nu om syntetiska livsmedelsfärgers skadliga inverkan på barn.

De så kallade azofärgämnena var förbjudna i Sverige fram till maj 1999. Enligt studien kan dessa färgämnen göra barnen hyperaktiva. Azofärgerna kan finnas i allt från godis och läsk till soppor och såser.

– Slutsatsen av studien är att de här färgämnena kan ge ökad aktivitet, irritation och koncentrationssvårigheter hos barn, säger Nils-Gunnar Ilbäck som är professor vid Livsmedelsverkets toxikologiska enhet.

Kan det ge samma effekt på vuxna?

– Den här studien omfattar bara barn. I den ser man även skillnader mellan olika åldersgrupper som man inte kan förklara. Det tyder på att man inte kan uttala sig om vuxna i det här fallet.

Enligt Nils-Gunnar Ilbäck äter vi svenskar alldeles för mycket godis i dag och Livsmedelsverket skulle gärna se att vi kraftigt minskade vårt intag av sötsaker.

– Vår rekommendationen är att man ska minska godisätandet generellt. Det har tenderat att öka under årens lopp och ur en hälsoaspekt är det vettigt att försöka minska mängden. På så vis undviker man fetma och samtidigt blir intaget av de här färgämnena också mindre. Helst borde man halvera intaget av godis.

Cancerframkallande konserv

Inte nog med att godiset kan innehålla farliga ämnen. De brittiska forskarna varnar även för konserveringsmedlet natriumbensoat (E211). Det finns i exempelvis läsk men konserveringsmedlet kan användas till i princip allt som konserveras. Enligt vissa studier kan E211 tillsammans med askorbinsyra brytas ner till bensen. Ett ämne som är cancerframkallande.

– Läskkonsumtionen ger det stora intaget av konserveringsmedlet. Det här är en sådan fråga som vi kanske kommer gå vidare med för vi behöver mer information om det. Inte minst eftersom intaget av läsk kan förändras över tiden. Det är viktigt att kontrollera för folk kan få i sig för mycket av det, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, håller just nu på med en översyn av tillsatsämnen, där även den brittiska studien ingår. I september ska EFSA presentera sina nya utvärderingar.