”Kan utvecklas till totalt krig”

Uppdaterad 2013-03-31 | Publicerad 2013-03-29

SEOUL/STOCKHOLM. Nordkorea hotar med totalt kärnvapenkrig.

I ett nytt kraftfullt uttalande i den statliga televisionen pekas Hawaii ut som den första måltavlan.

– Vi ser allvarligt på hoten och håller tät kontakt med vår allierade Sydkorea, säger Caitlin Hayden, taleskvinna för Vita huset.

Aftonbladets Carina Bergfeldt och Pontus Orre på plats i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Det är ett land i krig, om man ska tro Kim Jong-un. Men av det märks ingenting i centrala Seoul. Det är en lugn påskdagsmorgon. Ett par kaféer är öppna, en man låser upp dörrarna till sin snabbköpsaffär.

– Det är lite som i filmen "Jerry Maguire", säger en kvinna. Du vet där de säger "Show me the money". Vi vill se bevis för att han faktiskt menar allvar.

Han, är Kim Jong-Un. Som under lördagen släppte ännu ett uttalande via den statliga televisionen.

”Slå till mot Hawaii”

Nordkorea gjorde då klart att om USA och Sydkorea inte stoppar den gemensamma militärövningen kommer Kim Jong-Uns styrkor, som bland annat består av 1,2 miljoner soldater och 3500 stridsvagnar, att gå till attack.

– Om USA och marionetten Sydkorea genomför en provokation mot Nordkorea i något område kommer det inte att begränsas till ett lokalt krig, utan utvecklas till ett totalt krig. Ett kärnvapenkrig, varnade nyhetsuppläsaren och fortsatte:

– Nordkorea kommer först att slå mot amerikanska baser, inklusive Hawaii och Guam. För att därefter reducera Sydkoreas militärbaser och styrande institutioner till aska.

Tar uttalandet på allvar

Uttalandet kom dagen efter att en bild från diktatorns krigsrum offentliggjorts. På bilden syns en karta där bland annat Washington DC, San Diego och Austin pekas ut som mål för missilattacker.

Barack Obama tar uttalandet på allvar och militären följer utvecklingen noga.

– Vi står fullt beredda och kapabla att försvara och skydda USA och våra allierade, säger Caitlin Hayden, taleskvinna för Nationella säkerhetsrådet i Vita huset, enligt Daily Mail.

Hon betonar däremot att Nordkorea har en lång historia av krigiskt retorik och att gårdagens uttalande följer samma mönster.

Men samtidigt är Kim Jong Un en ny ledare på världsscenen.

– Hans far visste var gränsen går, men det är inte säkert att Kim Jong Un gör det, säger en utrikespolitisk expert till NBC News.

”Stänga ner zonen utan nåd”

För att betona att relationen mellan Nordkorea och Sydkorea gått in i ett "krigstillstånd" hotade Kim Jong-Un även med att stänga ner industrikomplexet Kaesong – den sista symboliska länken mellan de båda länderna. Det tungt militariserade industriområdet ligger på norra sidan gränsen men hundratals sydkoreaner reser dit dagligen.

Området är ekonomiskt viktigt för Nordkorea och genererade över en halv miljard kronor till landet förra året.

– Om marionettdockorna smutsar ner bilden av Nordkorea det minsta kommer vi stänga ner zonen utan nåd, sa en talesperson till den statliga nyhetsbyrån KCNA.

”Slår sig för bröstet”

Nordkorea har tidigare hotat att stänga ner området men aldrig agerat. En Vita huset-källa säger till CBS News att slå länge industrikomplexet fortfarande är i gång tar man inte hoten på allvar.

En annan indikation på att Kim Jong-Un inte menar allvar med hoten är att landet fortfarande gör reklam för turistresor.

– De slår sig för bröstet men de har bokstavligt talat lockat till sig turister som inte bryr sig om allt prat om kärnvapenkrig, säger källan.

Sydkorea kallar däremot de senaste dagarnas upptrappade krigsretorik "oacceptabel och förödande för fredsarbetet".

– Vi står militärt fullt redo att försvara vårt folks liv och säkerhet, säger Kim Min-seok, talesperson för Sydkoreas försvarsdepartement till AP