Pappan: Hon är på bättringsvägen

Publicerad 2013-01-20

Den svårt skadade städerskan från Saltsjöbanan har börjat kommunicera med sin familj

Den 22-åriga kvinnan har genomgått flera operationer efter olyckan på Saltsjöbanan och vårdas just nu på Karolinska sjukhuset i Solna.

Vid hennes sida finns familjen, som nu börjar få kontakt med henne.

– Hon är på bättringsvägen, i ett slags halvvaket tillstånd. Det är naturligtvis en stor lättnad, säger hennes pappa till Aftonbladet.

Den 22-åriga städerskan var ensam ombord på tåget när det av oklar anledning sattes i rullning strax före halv tre på tisdagsmorgonen.

Några minuter senare kraschade loket rakt in i ett bostadshus vid Saltsjöbanans slutstation och kvinnan fördes till sjukhus där hon opererades för svåra skador.

Under tiden anklagades 22-åringen av både SL och tågoperatören Arriva för att ha stulit tåget – något de sedan fick ta tillbaka och be om ursäkt för när utredningen visade att allt var en olyckshändelse.

"Det finns inte längre misstanke att tro att hon medvetet kört iväg med tåget", kommenterade åklagare Pär Andersson händelsen.

– På så vis är det ju tur att min dotter inte varit medveten under den här tiden, säger den 22-åriga städerskans pappa när Aftonbladet når honom på söndagseftermiddagen.

"Har inte förstått vad som har hänt"

Familjen har vakat på Karolinska sjukhuset sedan i tisdags. Kvinnan har opererats flera gånger för omfattande skador som han inte vill gå närmare in på.

– Jag vill inte prata mer om det förrän min dotter är vaken, säger han.

Kvinnan har varit nedsövd sedan olyckan, men har nu börjat kunna kommunicera med sin familj.

– Hon är på bättringsvägen, i ett slags halvvaket tillstånd. Det är naturligtvis en stor lättnad. Vi kan kommunicera litegrann, till och från, på hennes villkor. Hon har inte pratat om olyckan och jag tror inte att hon riktigt förstått vad som har hänt än. Vi tar allt i hennes takt, säger han.

Kritisk till rapporteringen

Pappan berättar att han under veckan varit upprörd och kritisk till mediebevakningen av olyckan då hans dotter snabbt pekades ut av SL och Arriva för att ha stulit tåget.

– Jag har varit inne och läst en del på Aftonbladet och andra tidningar på nätet och först var jag jätteförbannad. Men nu har jag funderat en del över det och jag förstår att ni gjort ert jobb och rapporterat det SL sagt. Felet ligger ju mer hos dem här, även om jag önskar att medierna kunde varit mer tydliga med att SL också sa att det ännu inte var helt klarlagt vad som hade hänt, säger han.

Framöver hoppas han på en mer finkänslig rapportering.

– Just nu vill jag bara finnas här för min dotter och att hon ska återhämta sig. Det är det allra viktigaste.

ANNONS