Så blir helgvädret – här finns chans för solglimtar

Publicerad 2021-01-01

I helgen är det dags att plocka fram paraply och regntåliga ytterkläder.

Såväl blötsnö som regn drar in över landet – men det finns några få solchanser.

Samtidigt klass 2-varnar SMHI för översvämningar.

Första dagen på 2021 inleddes med gråmulet väder och regn på flera håll. Ingen sol så långt ögat kunde nå – i stället klass 2-varnar SMHI för översvämning på grund av höga vattenflöden i framför allt de västra delarna.

Det gäller områdena Värmland samt delar av Västra Götaland.

– Flödena är så pass höga. Än så länge ligger varningarna kvar ett tag till. Flödena i de här områdena är stigande och beräknas ligga kvar till vecka 1 som det ser ut just nu, säger Sara- Sofia Asp, chef för SMHI:s hydrologiska prognostjänst.

Blött och regnigt

Det blir molnigt i de flesta delar av landet – framför allt de södra delarna. Under fredagen och lördagen drar både regn och snö in på sina håll.

– I delar av Götaland och Svealand kan det då röra sig om regn, framför allt på kalla vägar. Lokal ishalka kan förekomma, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Paraplyet kan komma väl till pass.

Men några fler varningar kommer SMHI inte att gå ut med i nuläget.

För den som ska ge sig ut på vägarna gäller det att vara försiktig då det finns risk för halka.

– Bor man i områden där det faller nederbörd i form av regn eller blötsnö får man tänka till. Det är lokal ishalka vi talar om, nu när vi är inne på vintermånaderna, då ska man tänkta till och ta det lite försiktigt, säger Alexandra Ohlsson.

Chans för sol

Men helt grått och mulet blir det inte hela helgen. Fram mot lördagen klarnar det upp.

– Det klarnar upp mer över södra Norrland, sen är det osäkert hur mycket klara områden vi kommer få över Svealand, säger Alexandra Ohlsson.

Ett högtryck växer in under söndagen.

På vissa håll finns det en chans att solen tittar fram. Framför allt i Värmland och Dalarna.

– Det ser ändå ut som att söndagen är en dag då man har chans att få se en blek januarisol. Även i de södra delarna av landet, säger Alexandra Ohlsson.

Följ ämnen i artikeln