Umeåpolitiker vill bli språkrör

TT

Publicerad 2020-09-29

Isabella Lövins efterträdare väljs på en extrainsatt digital kongress den 31 januari. Bild från Miljöpartiets kongress förra året.

En sjätte kvinna, Elin Söderberg, kandiderar till posten som språkrör för Miljöpartiet efter Isabella Lövin, rapporterar Dagens Nyheter. Söderberg är distriktsordförande för Miljöpartiet i Västerbotten och ledamot i kommunfullmäktige i Umeå.

Söderberg säger till DN att hon vill att partiet ska prioritera klimatfrågan högre. Flera andra kandidater har i större utsträckning lyft rättvisefrågor inför sina kandidaturer.

– Det är de kommande tio åren som vi behöver göra en rejäl samhällsomställning. Och det är helt nödvändigt att vi finns i riksdag och regering för att Sverige ska klara Parisavtalet, säger hon till tidningen.

Bland kandidaterna finns tre riksdagsledamöter: Janine Alm Ericson, Annika Hirvonen och Rebecka Le Moine. Även jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och partisekreterare Märta Stenevi kandiderar.

Den 7 oktober presenteras en slutlig lista med kandidaterna. Efter en rad utfrågningar under hösten väljs det nya språkröret på en digital extra kongress den 31 januari nästa år.