Hyllor gapar tomma efter it-attack mot Systembolaget

Publicerad 2024-05-03

Systembolaget drabbades av en hackerattack förra veckan.

Nu gapar flera hyllor tomma på bubbel och öl inför helgen.

– Det kommer ta några dagar innan utbudet är tillbaka till det normala, säger Sara Norell Murberget verksamhetsområdeschef på Systembolaget.

Hyllor gapar tomma i flera av Systembolagets butiker.

Anledningen är en cyberattack mot en av Systembolagets underleverantörer som skedde i förra veckan och drabbade alla dryckeskategorier i samtliga av landets butiker.

Mer specifikt rörde det sig om en ransomware-attack som i sin tur drabbade logistikbolaget Skanlog, som är en av Systembolagets större leverantörer.

Det gjorde att leveranserna stoppades.

”Butiker högsta prio”

Men den 30 april, på Valborg, återupptogs de igen.

– Eftersom majoriteten av våra kunder möter oss i våra butiker är vår högsta prioritet att få ut varor dit. När butiksflödet är säkerställt kommer vi släppa på för beställning av ordervaror, säger Sara Norell Murberger, verksamhetsområdeschef för Sortiment & Varuförsörjning på Systembolaget i ett pressmeddelande.

Trots att problemen åtgärdats märks det i flera butiker runt om i Sverige.

Och det lär dröja några dagar innan utbudet är tillbaka till det normala.

– Vi har tillsammans med andra leverantörer och distributörer sett till att det finns alternativ tillgängliga. Våra duktiga kollegor på kundservice och i butik hjälper dig gärna om det du letar efter för tillfället är slutsålt, säger Sara Norell Murberger. 

Följ ämnen i artikeln