Folklistan plockar fler lokalpolitiker – tidigare SD-topp går över

Publicerad 2024-04-25 11.56

Sara Skyttedal och Jan Emanuel.

Folklistan har värvat tre lokalpolitiker i Alingsås som nu verkar under det nya partiets flagga.

Lokalpolitikerna är före detta sverigedemokrater som tidigare varit vildar efter interna bråk.

– De välkomnas varmt i vårt projekt, säger Sara Skyttedal.

För en vecka sedan stod det klart att delar av partigruppen i Åtvidabergs kommun går över från Kristdemokraterna till Folklistan.

Nu gör Folklistan sin andra värvning när man tar över tre platser i kommunfullmäktige i Alingsås.

Tidigare gruppledare för SD, Boris Jernskiegg, som numera är vilde efter interna bråk, går tillsammans med sin hustru Agneta Grange och Lars Jaeger över till Folklistan.

– Är man med på Folklistan i EU-valet så får man även vara det lokalt, även om vi fortsätter att driva den politik som vi gick till val på i Alingsås. Vi har inte ändrat politisk åsikt bara för att vi är på Folklistan.

Lämnade SD efter interna bråk

Boris Jernskiegg säger att hjärtefrågorna han fortsätter att driva bland annat är utökad kameraövervakning och drogtester i skolor.

Han säger vidare att han lämnade SD på grund av interna konflikter som grundade sig i att han anser att SD-politiker nu engagerar sig endast för att lyfta de arvoden som ges till förtroendevalda.

Enligt Boris Jernskiegg var det han och kollegorna som kontaktade Folklistan efter att de sett att KD-politiker i Åtvidaberg gå över till partiet.

– Jag läste på och tycker att man kan satsa på detta för att få mer spridning inför EU-valet och för demokratiska frågor.

Skyttedal: ”Får stöd av så många delar av landet”

Boris Jernskiegg var den lokalpolitiker som fick flest personkryss i valet 2022 i Alingsås.

Det är något som Folklistans medgrundare Sara Skyttedal framhäver som ett bevis på att Folklistans kritik mot partisystemen håller.

– Det känns ju jättekul att vi nu får stöd av så många delar av landet och att de här personerna som tidigare varit representanter för Sverigedemokraterna vill stötta Folklistan, säger Sara Skyttedal.

– De välkomnas varmt i vårt projekt.

Sara Skyttedal säger vidare att personen, snarare än parti, är viktigt inom lokalpolitiken och att det därför är passande att de nya medlemmarna nu representerar Folklistan.

– På lokal nivå är det inte alltid ideologier som ligger till grund för hur man hanterar en kommun och här är det uppenbart att väljarna har högt förtroende för de här personerna.