Jobbar för tolv kronor i timmen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-15

Ukrainare lovades över
6 000 kronor i månaden

Ukrainska lantarbetare lurades till Sverige och jobbar nu för slavlöner.

– Här arbetar vi väldigt, väldigt hårt tolv timmar om dagen, säger Oksana Bondarchuk, som berättar att hon tjänar tolv kronor i timmen.

En konflikt har seglat upp mellan Kommunal och en gård i Kristianstadstrakten sedan en grupp ukrainska arbetare, som lovades löner på 500–750 euro i månaden, bara tjänar tolv kronor i timmen.

Felaktig information

Oksana Bondarchuk berättar för Sydsvenskan att hon en vanlig arbetsdag skördade isbergssallat i tolv och en halv timme. Det gav henne 160 kronor i handen.

– Det är klart att jag aldrig hade åkt hit om jag hade fått korrekt information om lönerna och om hur hårt arbetet faktiskt är, säger Oksana Bondarchuk.

Inget kollektivavtal

Fackförbundet Kommunal har sett ett anställningskontrakt där det står att lönen är 16 111 kronor och att 6500 kronor ska dras av för kost och logi. Någonting de ukrainska arbetarna inte känner till.

Men avtalet som kommunal godkände har Migrationsverket med bolaget Anrol AD som driver gården. Arbetarna anställdes dock i ett annat bolag, som saknar kollektivavtal, skriver Kristianstadsbladet och Sydsvenskan.