”Jag trodde det funkade bättre”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-23

Tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn tycker att systemet måste ändras

De nuvarande partiledarna limmar fast locket – och vägrar uttala sig innan rösterna räknats klart.

Men tidigare partiledare och ministrar har inga problem att uttala sig kring valkaoset.

– Jag trodde att valsystemet fungerade bättre än så här, säger Ulf Adelsohn, tidigare partiledare M .

Bengt Westerberg, före detta partiledare för Folkpartiet.

Bengt Westerberg, tidigare partiledare FP:

Vad tänker du om valresultatet?

– Jag tycker framför allt att det är beklagligt att alliansen inte fick egen majoritet (i skrivande stund). Det är beklagligt att vi inte lyckats skapa ett valsystem där de som får flest röster automatiskt får egen majoritet.

Hur ställer du dig till eventuellt omval?

– Det har jag ingen bestämd uppfattning om. Vi har sällan haft det i Sverige och tror inte att vi kommer att ställas inför det heller. Omval tror jag inte så mycket på.

Vad tycker du om det nuvarande valsystemet?

– I princip är det bra, men man kan säga att det är anpassat efter flerpartisystem. Har man två alternativ som står mot varandra är det kanske inte det idealiska. Men i grunden är det det rätta.

Ulf Adelsohn, före detta partiledare för Moderaterna.

Ulf Adelsohn, tidigare partiledare M:

Vad tänker du om valresultatet?

– Jag trodde ju att vårt proportionella valsystem fungerade bättre än det uppenbarligen gör. Det borde ha ändrats och man borde ha utökat antalet utjämningsmandat. Det känns ju fullständigt obegripligt att det kan få ett sådant här efterspel.

Hur ställer du dig till eventuellt omval?

– Omval?! I Värmland verkar det ju kunna behövas, men varför i helsike skulle det bli aktuellt i övrigt. Det är ju fullständigt gripet i luften att tro på ett nationellt omval. Det är inte aktuelt.

Vad tycker du om det nuvarande valsystemet?

– Det är väl okej, tycker jag. Men man måste ha ett proportionellt valsystem där varje röst är lika mycket värd. Annars har jag inga direkta synpunkter.

Torbjörn Fälldin, före detta partiledare för Centerpartiet.

Thorbjörn Fälldin, tidigare partiledare och statsminister C:

Vad tänker du om valresultatet?

– Ja, det hade kunnat fått en enklare utgång. Sedan anser jag att hela valet hade kunnat bli roligare.

Hur ställer du dig till eventuellt omval?

– Det är absolut inte det första man ska ta till i ett sådant här läge. Det kommer i sista hand.

Vad tycker du om det nuvarande valsystemet?

– Den här gången blev det ju väldigt knepigt, måste man säga. Men frånsett i år tycker jag att det har funkat bra genom åren.

Lena Hjelm-Wallén, före detta vice partiledare för Socialdemokraterna.

Lena Hjelm-Wallén, före detta vice statsminister S:

Vad tänker du om valresultatet?

Vad gäller Socialdemokraterna är det ju illa. Det är andra gången som S går ner så mycket och det är verkligen jättetråkigt. Det andra trista är att SD fick så många röster

– Vad gäller efterspelet måste vi lära oss att det faktiskt kan bli så här jämt och att man måste vara otroligt noga med rösträkningen. Det kan bli så att man får räkna om några gånger, det är inget konstigt alls med det. Ett valsystem kan inte vara absolut proportionellt och det är något vi måste lära oss att hantera, som jag ser det.

Hur ställer du dig till eventuellt omval?

Det hoppas jag inte ska behövas ta till. Nyval ska man ha om det är så att den som har regeringsmaken inte kan regera. Men det får vi se. Det är egentligen för tidigt ännu för sådana frågor.

Vad tycker du om det nuvarande valsystemet?

– Jag tillhör inte dem som som tror att det finns valsystem som är 100 procent proportionella. Jag är inte en av dem som menar att man måste kasta sig över en stor översyn av valsystemet.

Marianne Samuelsson, tidigare språkrör MP:

Vad tänker du om valresultatet?

– Det är en följd av det läget vi har. Vi har inte ett konstitutionellt krav på majoritetsregering som exempelvis Tyskland har. Här har ju S regerat med minoritetssregeringar vid ett flertal tillfällen. SD har kunnat komma in eftersom det blivit en så tydlig blockpolitik. Men det är mycket glädjande att de gröna gått så bra.

Hur ställer du dig till eventuellt omval?

– Jag tror inte att det är bra för demokratin. Nu har folket sagt sitt. Läget i Värmland kan jag inte på rak arm, men det är länsstyrelsernas sak att kontrollräkna. Har något missats får man väl göra det en extra gång.

Vad tycker du om det nuvarande valsystemet?

Det är modellen man går till val på som måste gälla. Det blir märkligt om regering/riksdag börjar diskutera valsystemet. Det är så här vi har vårt system och haft så länge. Sedan har man ju många gånger diskuterat om exempelvis fyra procent-spärren är bra.

Följ ämnen i artikeln