Vården av Anna Lindh granskas

Uppdaterad 2018-09-11 | Publicerad 2010-09-29

"Vi har uppgifter som visar att det medicinska omhändertagandet av Anna Lindh inte var optimalt"

Akutvården som Anna Lindh fick på Karolinska universitetssjukhuset ska granskas.

Det är sjukhuset själv som begärt att granskningen görs efter att TV4:s Kalla fakta-redaktion kommit med påstånden om att det skett misstag i vården.

– Vi har uppgifter som visar att det medicinska omhändertagandet av Anna Lindh inte var optimalt, säger Johan Åsard, redaktionschef för Kalla fakta, till Aftonbladet.

Karolinska universitetssjukhuset begär att Socialstyrelsen ska granska vården av dåvarande utrikesminister Anna Lindh efter att hon knivhöggs 2003.

Anna Lindh dog i samband med operationen på Karolinska sjukhuset i Solna och förklarades död den 11 september.

Sjukhuset har gått igenom journalen och anser inte att något fel har begåtts, men vänder sig ändå till Socialstyrelsen för att få en oberoende utredning. Orsaken är uppgifter i ett kommande tv-program i TV 4:s "Kalla Fakta" ska gå ut på att Lindh fick felaktig vård.

– Vi har ingen anledning att misstänka att det begåtts något fel, men eftersom det här programmet kommer med vissa påståenden så vill vi göra en utredning för att förhindra ryktesspridning, säger Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset.

Begär ny granskning

Begäran om att det ska öppnas ett särskilt tillsynsärende kommer under dagen att lämnas till Socialstyrelsen.

"Eftersom händelsen är av mycket stor nationell och historisk betydelse och det är viktigt att förebygga ryktesspridning i denna fråga, anser vi ändå att det är angeläget att Socialstyrelsen genomför en granskning av vården av Anna Lindh", skriver Karolinska universitetssjukhuset i den hemställan som under dagen hamnar hos myndighetens regionala tillsynsenhet i Stockholm.

Relevanta frågor

Johan Åsard, redaktionschef på "Kalla Fakta" säger till Aftonbladet att programmet kommer att sändas inom några veckor.

– Vi har uppgifter som visar att det medicinska omhändertagandet av Anna Lindh inte var så optimalt.

I ambulansen eller under operationen?

– Hela biten.

Har ni uppgifter som visar att hennes liv kunde ha räddats?

– Det kan inte någon säga. Men vi kan ställa flera relevanta frågor i programment. Vår publicering kommer att vara korrekt och riktig med tanke på de anhöriga, säger Åsard.

Johan Åsard säger att han blev förvånad över nyheten att Karolinska startat en egen utredning men att det samtidigt kan visa att de tar uppgifterna på allvar och att de själva anser att vården bör ses över.

– Det är klart att det är intressant om det finns uppgifter som säger att Sveriges utrikesminister inte fick optimal vård, säger Åsard.

"Vet inte vad de far efter"

Anna Lindh överfölls och knivskars elva gånger inne på NK i Stockholm vid 16-tiden den 10 september 2003. Hon var vid fullt medvetande strax efter händelsen. De första rapporterna pekade mot att hon hade blivit knivskuren i armen och att hon inte var så värst illa däran. Hon fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna där hon lades på operationsbordet.

Anna Lindh dog klockan 05.29 morgonen därpå. Hon hade drabbats av stora blodförluster på grund av inre blödningar. Kniven hade skadat viktiga blodkärl i buken som portådern och aorta. Dessutom var levern skadad.

Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell som var pressekreterare och bästa väninna med Anna Lindh och tillsammans med henne den dagen hon mördades säger att hon inte hört talas om vad "Kalla Faktas" kommande program handlar om.

– Jag har svårt att förstå vad de far efter. Jag är ju ingen läkare, men jag var med på sjukhuset hela den natten och vad jag vet begicks inga fel, säger hon.

Tystnadsplikt

Stefan Engqvist, chefsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, säger att uppgifterna – enligt sjukhuset från TV 4:s Kalla Fakta – är svåra att bemöta offentligt. Dels beror det på att han inte riktigt vet vad kritiken går ut på, dels på grund av att sjukhuset inte lämnar ifrån sig några uppgifter från Anna Lindhs journal.

– Vår sits blir väldigt konstig i ett sådant här läge. Vi är hårt reglerade av tystnadsplikt och sekretesslagar som vi inte kan bryta emot.

Han säger att svensk traumavård givetvis har utvecklats sedan 2003, men att sjukhuset enligt dåtidens rutiner agerade på bästa sätt i operationssalen och att alla inblandade gjorde allt för att rädda utrikesministerns liv.

– Vi har själva gått igenom all dokumentation och har inte funnit några fel och ingenting som skulle föranleda en anmälan enligt lex Maria. Men vi vill alltså gärna ha en oberoende granskning och då vänder vi oss till Socialstyrelsen. Vi vill undvika ryktesspridning.

"Inte alla fakta"

En av de kirurger som var med när Anna Lindh opererades säger att han har blivit kontaktad av TV 4 men att inte heller han vet exakt vilken kritik som kommer att framföras.

– De har inte alla fakta i hennes fall. De har ju kunnat ta uppgifter om henens skador ifrån rättegångsprotokoll, men det är bara journalen som ger hela bilden och den lämnar vi inte ut. Det får vi inte. Vi har tystnadsplikt och den gäller alltid för alla patienter, inte bara utrikesministern, säger kirurgen.

Han säger också att TV 4 har fått allmänna uppgifter om hur traumaverksamheten vid Karolinska fungerar.

Dessutom har bolaget, efter ett beslut i kammarrätten, fått tillgång till uppgifter om vilka som var i tjänst den aktuella kvällen, natten och morgonen när hon vårdades.

– Det var flera tiotal personer, säger Stefan Engqvist.

Mordet på Anna Lindh |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln