58-åring hittad död efter brand

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-29

Tre unga anhållna – polisen misstänker att de tänt på

han ringde själv till sos När räddningstjänsten kom fram till 58-åringens hus slog lågorna ut genom den öppna ytterdörren. Rökdykare hittade honom i sovrummet. Nu har tre män anhållits för att ha bränt ihjäl 58-åringen. ”Han kände sig hotad”, säger en av mannens grannar.

KALIX/STOCKHOLM. 58-åringen drogs med skulder och hade tidigare misshandlats i sitt hem.

Nu misstänker polisen att han blivit ihjälbränd.

– Det har nog funnits en hotbild mot honom, säger jouråklagare Thomas Ennefors.

Mannen ringde själv och larmade SOS om branden natten till i går. Men han hann aldrig ut ur villan i Kalix. Nu sitter tre män i 20-årsåldern anhållna, misstänkta för mordbrand.

58-åringen, som drev ett eget företag i hemmet, har på senare tiden varit tyngd av skulder och krävdes på 111 453 kronor av Kronofogden. För att komma ikapp har han lånat pengar i sin omgivning.

”Kände sig hotad”

– Jag försökte ge honom tips hur han skulle ta tag i sin ekonomi och jag lånade också ut 6 000 kronor vid ett tillfälle. Pengar som jag aldrig fick tillbaka. Han var snäll och arbetssam men väldigt naiv när det handlade om pengar, säger en bekant till mannen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misshandlades 58-åringen i höstas i sitt hem av en för honom okänd man. Efter händelsen blev han ängslig.

– Han kände sig rädd och hotad, det sa han vid flera tillfällen. Och varje gång när man hälsade på så ropade han först: ”Vem är det?” innan han öppnade, säger en av grannarna.

Jouråklagare Thomas Ennefors bekräftar att mannen har levt under hot.

– Det har nog funnits en hotbild mot honom. Men den har inte varit så uttalad, säger han.

Rökdykare gick in

När brandkåren anlände till huset stod dörren på glänt och lågorna slog ut genom entrén.

– Det brann så mycket att vi inriktade oss på livräddning. Vi skickade in rökdykare som hittade personen längst in i huset, i sovrummet, bredvid sängen, säger Knut Westman, insatsledare på räddningstjänsten.

Tre anhölls

I går eftermiddag greps fyra personer i 20-årsåldern hemmahörande

i Kalix. Efter förhör anhölls tre av dem medan den fjärde släpptes.

Den döde 58-åringen bodde ensam i huset men har flera barn från en tidigare relation.