I dag återskapas Big Bang

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-30

Efterlängtat experiment genomförs i schweiziska Cern

BIG BANG-Maskinen Den väldiga partikelacceleratorn där man ska få två partikelstrålar att mötas ligger i Schweiz.

Världens forskare vet mycket, men inte allt.

Till exempel vet man inte varför saker väger något.

Bland annat den nöten ska de försöka knäcka i dag.

En extrem energiexplosion är att vänta när två partikelstrålar i dag kolliderar i Cern-laboratoriet i Schweiz. Det är ett efterlängtat experiment: Big Bang i miniatyr.

– Vi kommer återskapa förhållandena som rådde en tusendels miljondels sekund efter Big Bang. Då var det väldigt varmt och universum var väldigt litet, säger Tord Ekelöf, professor i partikelfysik vid Uppsala universitet och vid Cern.

Higgsbosonen

Målet är bland annat att hitta en speciell partikel – den så kallade Higgsbosonen. Forskarna har länge anat att den finns, men ingen har sett den. Förenklat kan man säga att teorin är att det är den partikeln som ger allting dess massa.

– Det är en central fråga och samtidigt forskning på gränsen till det okända, säger Tord Ekelöf.

Vad kan man använda resultatet till?

– Ja du... Det är som när de upptäckte atomerna. "Vad tror ni de kan användas till?" sade man. Ingen hade en aning. Men nu bygger all elektronik på att vi vet hur atomer fungerar. Det är omöjligt att förutsäga vad kunskap ska användas till.

Fördröjdes

Fysikerna har väntat på länge på dagens experiment. Efter en olycka i den väldiga partikelacceleratorn 2008 lades projektet på is medan anläggningen reparerades. Under vintern har man sakta smugit igång acceleratorn igen för att trimma in de extremt smala partikelstrålar som ska kollidera. Enbart det arbetet är krävande:

– Det är som att skjuta nålar tvärs över Atlanten och få dem att krocka halvvägs, enligt Steve Myers, teknikchef vid Cern.

Ofarligt

Domedagsprofeter har pratat om att människan leker Gud, och att experimentet kan skapa ett svart hål som slukar hela världen. Men sådana farhågor viftar Tord Eklöf bort:

– Experimentet är inte ett dugg farligt.

– Men visst, all kunskap är farlig. Tänk när man uppfann kniven, hur många har inte dött av den?