Fotbollsplaner blir bostäder

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-25

Tusentals nya lägenheter byggs när Stockholm blir en tätare stad

nya målet   bostäder Kjerstin Skoglund, HSB:s projektledare, kan snart sparka igång gyyandet på Ekholmsvägens bollplan när Skärholmens centrum.

Bostäder i stället för bollar – här är det avspark i en av Stockholms många nya "bo-gluggar".

Flera tusen nya lägenheter är på gång när stan förtätas.

- Vi bygger hundra nya borätter i Skärholmen och får ändå in en ny bollplan, säger HSB:s projektledare Kjerstin Skoglund.

Stadens så kallade gluggutredning kan ger totalt ett par tusen efterlängtade lyor i innerstan och kanske 3 000-4 000 i ytterstan.

En del projekt kritiseras, fullt förståeligt, när nybyggena nafsar i parker, sköna grönområden och strövstråk. Många projekt får nobben sedan de boende fått klart för sig vad som väntar i deras hemmagluggar.

Bollplanen vid Ekholmsvägen har dock fått klartecken i gatu- och fastighetsnämnden. På HSB firade Kjerstin Skoglund i fredags med fika - klädd i fotbollsdress!

Staden ska inte byggas igen

En förutsättning för bostäderna är att HSB fixar en ny bollplan. För givetvis ska staden inte tätas och byggas igen till vansinne.

Men gluggfyllandet är definitivt en bra idé. Staden har ju många fula hål som kan läkas med rotfyllning av fin bostadsbebyggelse och god arkitektur.

En del bostäder kan ge nytt liv i exempelvis miljonprogrammets områden. Som de nya billiga radhusen med bostadsrätt i Rinkeby, som Aftonbladet presenterade häromdagen.

Andra sådana "integrationsprojekt" är kvarteret Birgitta, åtta radhus i Tensta som som Småhusavdelningen bygger med start i slutet av året. Och i Östberga, där JM bygger 220 bostadsrätter.

1 200 nya bostäder i Årsta

Arkitekt Anders Bergkrantz, mannen bakom Rinkebyhusen, har även ritat nya bostäder i det så ofta oförskyllt baktalade Rågsved i Söderort.

På torsdag ska flera av Bergkrantz projekt, i idylliska närförorten Årsta, komma upp i stadsbyggnadsnämnden.

Enbart i denna stadsdel finns sex "gluggar" som tillsammans kan ge 1 200 nya bostäder. Då räknas även mark som blir fri för bostäder när kraftledningar grävs ned.

Här är alla gluggar för nya hus

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln