Bildt: Nato måste stanna i Afghanistan

Uppdaterad 2015-09-30 | Publicerad 2015-09-29

Oro efter talibanernas storoffensiv

Talibanernas flagga syns för första gången på 14 år över en stor afghansk stad.

Sedan i går kontrollerar den extrema rörelsen provinshuvudstaden Kunduz.

– Det är nästan otänkbart att president Obama skulle fortsätta med planerade minskningar av amerikanska styrkor i Afghanistan, skriver Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

Läget i Afghanistan blir alltmer spänt sedan de Nato-ledda styrkorna dragit tillbaka alla stridande förband efter 14 års närvaro.

Sedan i våras har talibanerna utfört en lång rad attacker runt om i landet och striderna kulminerade i går med en offensiv mot Kunduz i landets nordöstra delar.

Flygbombar

Staden kontrolleras nu till stora delar av talibanerna som därigenom nått sin största seger sedan de drevs från makten 2001.

De afghanska styrkorna har nu mobiliserats från andra delar i landet för att ta tillbaka staden, samtidigt svarar USA med att flygbomba talibanernas ställningar, men fortfarande på tisdagseftermiddagen lokal tid var delar av staden i talibanernas kontroll.

Från staden rapporteras om våldsamma strider och ett stort antal döda och sårade.

– Intensiva strider pågår. Nya trupper har anlänt. De afghanska säkerhetsstyrkorna har återtagit de flesta strategiska delarna av staden, säger Matin Safraz talesperson vid det afghanska inrikesdepartementet.

”Måste stanna i landet”

Den stora frågan är nu hur USA och Barack Obama kommer att hantera talibanernas frammarsch. De Nato-ledda styrkorna i Afghanistan består sedan ett år tillbaka bara av utbildningsförband.

Sveriges tidigare utrikesminister kommenterade utvecklingen på Twitter och klargjorde att han anser att USA måste stanna i Afghanistan.

”Mosul, Ramadi, Pamyra, Kunduz och..?” ”Jag tycker att det är nästan otänkbart att president Obama skulle fortsätta med planerade minskningar av amerikanska styrkor i Afghanistan.”, skriver han.

Även i USA väcks nu frågan på nytt om det var rätt av Obama att dra tillbaka de amerikanska trupperna. Den republikanske senatorn John McCain, som kandiderade mot Obama i valet 2008, kritiserade presidenten i ett uttalande.

– Det är dags att Obama överger den farliga kurs han slagit in på och utarbetar en ny plan för amerikanska trupper på plats baserat på situationen i landet.

Farligt läge

Både Obama och företrädare för Afghanistans regering har länge hävdat att talibanerna inte längre har förmågan att avancera utanför sina starkaste fästen.

Svenska Afghanistankommittén har tills vidare stängt sitt kontor i Kunduz skriver TT.

– För internationella organisationer och regeringsrepresentanter är situationen inte bra. Men för civilpersoner är det lugnt. Det är inga strider här just nu, säger chefen för Kunduz-kontoret, Obaidullah Faqir, till TT.