Kraschade exets tyska drömbil – döms till böter

Publicerad 2015-05-11

Sommarfesten i Värmland slutade i storbråk mellan det tidigare kärleksparet.

Då tog kvinnan expojkvännens tyska drömbil, lämnade festen och totalkvaddade fordonet.

Nu döms hon till över en kvarts miljon i skadestånd.

Mannen och kvinnan ska enligt domen ha haft en relation till och från i flera år. Men innan festen i Filipstadsområdet i somras hade de gjort slut och inte varit ihop på över ett år.

Under sommarstugefesten med vännerna hamnade exparet i ett bråk, bland annat om deras tidigare relation, enligt domen i Karlstad tingsrätt.

Mannen ska då bland annat ha kallat exet för fula ord och sagt åt henne att åka därifrån. För att kunna göra det krävs dock bil då festen hölls i ”mitt ute i skogen”, enligt domen.

Kände igen V8:an

Någon gång under natten har mannen gått på toaletten varpå kvinnan tagit nycklarna till expojkvännens tyska drömbil, en BMW M3, och sedan lämnat sommarstugan där festen hölls när han gått för att sova.

Mannen vaknade av motorljud mitt i natten och säger under rättegången att han ”kände genast igen ljudet från en V8-motor och han hörde hur föraren hade problem att få växelväljaren i rätt läge”, skriver NWT.

Han berättar också hur han hinner se att den tidigare flickvännen sitter bakom ratten och hur hon drog i väg med en rivstart.

Färden slutade dock i diket.

Enligt domen fick drömbilen ”betydande skador” och försäkringsbolaget sålde fordonet värt kring 300 000 kronor som skrot för cirka 24 000.

Mannen säger enligt domen att han letat efter den modellen i nio månader. Bara månader innan bråket hade han kört hem den från Tyskland och sedan extrautrustat bilen.

– Det var min drömbil, jag hade letat efter just den modellen i nio månader. Den var pedantvårdad. Jag lät ingen annan köra den, säger mannen i rätten enligt NWT.

”Skulle sagt nej”

Exflickvännen säger i rätten att hon tidigare lånat hans bilar och att hon uppfattat det som att hon fick göra det även den natten. Mannen är dock av en helt annan uppfattning och i domen står om hon frågat om lov hade han ”definitivt sagt nej”.

Tingsrätten bedömer efter att ha hört deras vittnesmål att det inte finns några skäl för att exflickvännen ska ha trott att hon skulle ha fått låna bilen den natten. Hon döms därför för tillgrepp av fortskaffningsmedel. Men hon slipper fängelse som påföljd trots att det finns med i straffskalan.

Bland annat för att tingsrätten inte finner att det finns några skäl att tro att hon ska begå fler brott. Men också för att hon döms till att betala ett stort skadestånd – över en kvarts miljon kronor.

Försäkringsbolaget ska ha drygt 250 000 kronor och hon döms också att betala närmare 30 000 kronor till expojkvännen, enligt domen.

Följ ämnen i artikeln