Jerome: ”Är verkligen en stor lättnad”

Uppdaterad 2015-08-04 | Publicerad 2015-08-03

Jerome skulle utvisas eftersom hans jobb inte lagts ut på Arbetsförmedlingen.

Nu backar Migrationsverket.

– Det är riktigt goda nyheter, säger Jerome Tanka Tarji, 32, till Aftonbladet.

Migrationsverket har rivit upp beslutet att utvisa Jerome, för att titta på fallet igen. Nu får han ansöka om nytt arbets- och uppehållstillstånd. Aftonbladet skrev om fallet Jerome, som väckte stor uppmärksamhet i juni.

– Allt har ljusnat nu, det är en stor lättnad. Men det är inte helt färdigt ännu. Jag måste göra en ny ansökan men facket hjälper mig med att få ett offentligt juridiskt ombud, säger Jerome Tanka Tarji.

Bytte arbetsgivare

Det var i juni som Hotell- och restaurangfacket, HRF, gick ut i försvar för honom efter beskedet att han skulle utvisas. Hans arbetsgivare Scandic i Malmö lade inte ut hans tjänst som hotellstädare på Arbetsförmedlingen i samband med att Jerome och de andra städarna flyttades över från ett bemanningsföretag. Tjänsterna lades ut på Scandics egen sajt i tio dagar, men det ansåg Migrationsverket inte var tillräckligt och beslutade om utvisning. Både facket och experter i arbetsrätt hävdade tvärtom att allt gått till helt enligt reglerna.

”Känns bara bra”

I väntan på ett definitivt besked från Migrationsverket städar Jerome på precis som vanligt.

– Jag jobbar på hotellet och där är allt som vanligt. Det känns bara bra, säger Jerome Tanka Tarji.

På HRF i Malmö är man också lättade över beskedet, enligt ombudsmannen Katrina Kristoffersson. 
– Nu hjälper vi honom att hitta ett riktigt bra juridiskt ombud och håller alla tummar som går för att han ska få stanna, säger hon till fackets medlemstidning Hotellrevyn

Migrationsverket avböjer att kommentera fallet och hänvisar till sitt yttrande till förvaltningsrätten.

Följ ämnen i artikeln