Fusk-vabbande föräldrar åker på tyska spritresor

Publicerad 2015-11-03

Har tvingats betala tillbaka närmare 32 miljoner kronor i år

Vab-fusket har ökat rejält.

Allt fler föräldrar åker på spritresor – när de egentligen skulle ha vabbat.

– Vi upptäcker föräldrar som varit på semester, eller nere i Tyskland och handlat alkohol, säger Peter Fausö på Försäkringskassan.

Det blir allt vanligare att fuska med vabbningen. Föräldrar säger sig vara hemma med sjuka barn, men istället åker de på spritresor till bland annat Tyskland, skriver Sveriges Radio.

Försäkringskassan har tillsammans med polisen och Tullverket genomfört insatser vid färjeläget i Helsingborg. I samband med sådana insatser kan de avslöja fusk-vabbarna.

– Vi har haft de kontrollerna en längre tid. Ibland upptäcker vi föräldrar som varit där och handlat alkohol samtidigt som man anmält vård av barn, vilket då inte stämmer, säger Peter Fausö.

Föräldrar köper sprit

Anledningen till att fler fuskar kan vara antingen att Försäkringskassan blivit bättre på att upptäcka fusket eller att vab-intyget slopades vid årsskiftet 2012–2013.

Syftet med att slopa intyget var att underlätta vardagen för föräldrar till sjuka barn, men också att minska administrationen för förskole- och skolpersonal och kostnaderna för Försäkringskassan.

Men nya siffror visar att detta inte fungerar.

– Vi ser en tydlig ökning under de här tre åren. Vi måste notera mönster och titta på olika riskfaktorer för att upptäcka det utstuderade fusket.

Det är bland annat därför de genomfört kontroller vid färjorna.

En tydlig ökning

Siffrorna visar att vab-fusket nästan fördubblats sedan 2013. Enligt Peter Fausö kan fusket ligga på tio procent av de totala anmälningarna.

Hittills i år har fuskande föräldrar tvingats betala tillbaka närmare 32 miljoner kronor till Försäkringskassan.

– Bakgrunden kan vara allt från utstuderat fusk till föräldrar som har en tråkig ekonomisk och social situation och som inte anser sig ha någon annan utväg, säger Peter Fausö.

Här är P4 Malmöhus inslag