Elva personer räddades ur vattnet i natt

Publicerad 2015-11-05

SAMOS. Bröderna Ahmed, 20, och Mustafa, 23, var desperata att komma till Europa, så att Ahmed skulle kunna operera sina ögon.

När de nekades visum till Tyskland blev deras enda utväg en smugglare.

Resan på en jetski höll på att sluta i katastrof.

Natten är svart och det är nio grader i luften när de kommer ombord på Gula båtarna.

Ahmed gråter genom bandaget som täcker hans högra öga.

– Förlåt. Tack. Förlåt. Tack. Förlåt. Tack.

Om och om igen, som ett mantra.

”Kan inte hjälpa att vi är syrier”

Hans bror håller honom i handen, beskriver hur han ska gå på båten för att inte ramla. När de har fått lite vatten börjar de berätta.

Fullskaligt krig i hemstaden. Ett sönderbombat hus. En mamma och en pappa som skrapade ihop pengar för att kunna få iväg två av sina barn till en tryggare plats. Två bröder som betalat en okänd man 40 000 kronor för att köra dem med en jetski från Turkiet till Grekland. Hur han knuffade av dem på en klippa och försvann iväg.

Det är en berättelse du har skummat igenom en miljon gånger.

Men för dem är den unik. För dem är det deras liv.

– Vad har vi gjort för fel, säger kemistudenten Ahmed.

– Vi kan ju inte hjälpa att vi är födda syrier.

Fastnade på klippblock

Bröderna från Aleppo är nattens andra larm för den svenska sjöräddningsbesättningen. Klockan tre kom ett anrop från den grekiska kustbevakningen att nio personer var fast på ett par klippblock mellan de båda samhällena Kokkari och Avlakia på Samos norra kust.

– De grekiska patrullbåtarna var för stora för att kunna ta sig in men våra båtar är speciellt anpassade för den här sortens otillgängliga platser, säger Rasmus Karlsson, befälhavare på Gula båtarna.

Fyra kvinnor och fem män fördes ombord. De flesta från Syrien, några från Irak. Ännu en gång människor som betalat femsiffriga belopp för att riskera sina liv, då det är bättre än alternativet.

De berättar hur båten redan hade vatten i botten när de klev ombord. Hur de satt och öste och öste under hela resan, för att till slut hamna i vattnet. Till skillnad från i förra veckan, när elva människor – varav sju barn – dog, så kunde alla på den här båten simma. De tog sig till klippan där de hämtades.

Elva överlevande

När solen går upp över Grekland lägger Gula båtarna till vid Samos hamn.

Elva personer har överlevt resan.

– Vi är väldigt glada att kustbevakningen ringde oss och det känns bra att vi fick göra en insats där alla kom iland tryggt. Förra veckan, när vi räddade 46 men miste två, var tung för alla, säger Rasmus Karlsson.

Här kan du följa Gula båtarna på Facebook.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Så mycket pengar har samlats in

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln