De tävlar om att rädda jorden från jätteasteroid

Uppdaterad 2015-04-20 | Publicerad 2015-04-18

Ett montage som visar hur ett asteroidnedslag kan se ut.

Gigantiska asteroiden 2015PDC rusar mot jorden.

Enligt uträkningar slår den ner den 2 september 2022 och kommer orsaka kaos på jorden. 

Men ta det lugnt, scenariot är bara ett påhitt.

I veckan har några av världens främsta astronomer varit på International Academy of Astronautics konferens Planetary Defense Conference i italienska Frascati. Konferensen har haft ett särskilt inslag – nämligen att rädda jorden.

Nasa har skapat ett hypotetiskt asteroidnedslag för att utmana forskare i hur världen ska räddas vid ett eventuellt nedslag.

Detta fick forskarna veta om asteoriden 2015PDC (som är påhittad, den finns inte på riktigt) innan de påbörjade arbetet med att förhindra en katastrof:

Flera möjligheter

Möjligheter som diskuterades var att skjuta sönder asteroiden med ett laservapen som placerats på en satellit eller att förstöra den med kärnvapenladdningar. Ett tredje alternativ var att landa en farkost på asteroiden och placera sprängladdningar på ytan.

Forskarnas lösning blev att skjuta upp en liten flotta med rymdfarkoster som kraschar in i asteroiden för att avleda den från sin bana mot jorden. Enligt simuleringen lyckades fyra av de sex farkosterna med sitt uppdrag. Asteroiden delades upp i små fragment som var såpass små att de brann upp i jordens atmosfär.

Varför?

Så varför genomförs en sådan här övning? Enligt Nasa handlar det om att förbereda världen för en risk som kan bli verklighet. Rymdorganisationer världen över vill samarbeta för att vara så förberedda det bara går ifall världen hotas av ett asteroidnedslag. Bland annat gick en uppgift ut på att informera media om hotet utan att skapa panik i världen.

Den här gången klarade forskarna av att lösa problemet. Vi får hoppas att de klarar det när det blir på riktigt också.

Aftonbladet vill förtydliga att asteroiden 2015PDC som omnämns i artikeln inte existerar utan är påhittad av Nasa för att forskare ska öva på att hantera ett eventuellt hot från yttre rymden.

Följ ämnen i artikeln