Amnesty rasar mot KD:s förslag om flyktingzon

Publicerad 2015-11-11

Madelaine Seidlitz, jurist vid Amnesty.

Kristdemokraterna vill inrätta tältläger vid gränsen – där flyktingar måste hålla sig i väntan på asylbesked.

Förslaget möter skarp kritik från människorättsorganisationen Amnesty.

– Det är ett alldeles väldigt märkligt förslag som skulle innebära stort lidande för människor, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty.

Ebba Busch Thor gick på onsdagen ut med en ny skärpt flyktingpolitik. Ett av förslagen är att inrätta avgränsade transitzoner strax innanför den svenska gränsen.

Får inte lämna zonen

I de polisbevakade lägren ska nyanlända flyktingar hålla sig i väntan på att beslut har tagits om asyl, enligt den kristdemokratiska visionen.

– Det är inte så att man hålls i förvar, man hänvisas till området, om man avviker bör man mötas av polis som informerar att man har rätt att vistas här om man söker asyl, annars får man lämna landet, säger Ebba Busch Thor.

"Stort lidande"

Men Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty, ser stora problem med KD-förslaget.

– Det förutsätter att människor ska hållas inlåsta och det är förstås helt förkastligt. Det är ett alldeles väldigt märkligt förslag som skulle innebära stort lidande för människor.

Hon säger att transitzonerna skulle innebära ett stort lidande för redan utsatta människor.

– Det känns som att det strider mot den grundläggande respekten för mänskliga värderingar. Att bestraffa människor genom att hålla dem inlåsta för att man flytt repressiva regimer och krig. Vi kan bättre än så och det vore bra om också politiker kunde bete sig lite bättre och statsmannamässigt, säger Madelaine Seidlitz.

Ifrågasätter rättsäkerheten

Vid sidan av invändningarna nämner hon att ett förverkligande av det kristdemokratiska förslaget skulle möta en rad juridiska hinder, bland annat från Europakonventionen.

– Man kan inte hålla människor frihetsberövade utan individuella prövningar bara för att man söker asyl. Det är diskriminerande och en enormt inträngande åtgärd i den personliga integriteten.