Svenska veteraner samlade in 85 000 på fyra timmar – till stöd för kamrat i kris

Publicerad 2015-06-17

"Det är en fantastisk känsla".

Ända sedan januari 2014 har Martin Bauhn och de andra samlat in pengar till svenska krigsveteraner som behöver ekonomiskt stöd. Men det senaste ärendet slog det mesta.

– Det här var makalöst, säger han till Aftonbladet.

"Ni som har lätt till tårar uppmanas sluta läsa redan här".

Så skrev Martin Bauhn på tisdagen innan han lade upp ett mejl från en systerdotter till en svensk krigsveteran. Han gjorde det i Facebookgruppen för föreningen han var med och startade i januari 2014 – Veteranstöd Rapid Reaction (VRR).

Släktingen berättade om sin morbror, som bland annat tjänstgjorde i Sinai och Cypern på 60- och 70-talet. Nu har han fått problem med hälsan och hamnat i ekonomisk knipa.

"Min morbror har ingen familj, närmast är min mamma som hjälper att skjutsa honom till lasarettet och övriga ärenden. Vi har förstått att han har haft ont om pengar, men inte på detta viset och att det nu gått så långt".

– Hon hade fått tips om oss av en tjänsteman på Kronofogden, säger Martin Bauhn.

"Det här var makalöst"

Skulden hos Kronofogden låg på 84 000 kronor och morbrorn skulle vara tvungen att sälja sitt hus redan i slutet av juni. Efter att Martin Bauhns inlägg legat uppe i fyra timmar hade de andra veteranerna samlat in 85 000 kronor.

– Det har gått bra innan med våra ärenden, vi har aldrig misslyckats med målet, men det här gensvaret...ja jag vet inte vad. Det här var makalöst, säger han.

Föreningens styrelse hade meddelat släktingen att det var den största insamlingen de tagit sig an och att de inte trodde att de skulle kunna få in hela summan. Men de hade alltså fel.

På torsdagsmorgonen passerade 100 000 kronors-strecket och på eftermiddagen hade de nått upp till 150 000 kronor. Pengar som blir över kommer gå till föreningens buffert.

"Passerat miljonen redan nu"

Tillsammans med Johan Sällqvist och Karl Schooner startade Martin Bauhn föreningen i januari 2014. Idén fick de efter en diskussion på en Facebookgrupp för svenska krigsveteraner där det samlades in pengar till ett liknande ärende.

Nu växer verksamheten för varje dag som går.

– Det är en fantastisk känsla. Förra året samlade vi in totalt 400 000 kronor och hittills i år har vi haft 90 olika ärenden och jag tror att vi passerat miljonen redan nu, säger Martin Bauhn.

Hyllades som Årets veteran

Så sent som i maj i år utsågs han till Årets veteran 2015 av Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna.

– Martin har samlat ett mycket stort antal givare, organiserat dem på ett enkelt sätt så att även små gemensamma insatser kan bli fin hjälp. Han är en vardagshjälte och ett ljus i mörkret för många veteraner och förtjänar all uppmärksamhet han kan få, sa förbundsordföranden Lennart Bengtsson då.