”Böner räcker inte i kampen mot IS”

Uppdaterad 2015-11-17 | Publicerad 2015-11-15

Parisdåden dominerade när demokraterna möttes

NEW YORK. Böner räcker inte i kampen mot IS.

Det var Hillary Clintons budskap i en debatt som kom att präglas av terrorattackerna i Paris.

– Det är en grupp barbariska, skoningslösa, våldsamma jihadister vi måste besegra, inte bara begränsa, slog hon fast.

Fredagens terrorattacker i Paris kom inte helt oväntat att stå i fokus under nattens demokratiska primärvalsdebatt på Drake-universitet i Des Moines i Iowa.

Den inleddes med  en tyst minut för offren och sedan handlade den inledande halvtimmen i praktiken bara om säkerhet och terroristbekämpning.

Och Hillary Clinton gjorde sitt bästa för att framställa sig som, med demokratiska mått mätt, hökaktig.

– Vi måste göra slut på den radikala, jihadist-ideologi som motiverar organisationer som IS, framhöll hon.

– Det räcker inte med böner. IS är en grupp barbariska, skoningslösa, våldsamma jihadister vi måste besegra, inte bara begränsa.

Sanders: ”Irak-kriget orsaken”

Bernie Sanders, socialisten från Vermont som utgör det enda lilla hotet mot Clintons nominering, instämde åtminstone delvis.

– Jag är äcklad av det som hände Paris, vi måste befria världen från grupper som IS och al-Qaida, sa han.

Men den 74-årige senatorn pekade också på det faktum att Clinton röstade för den Irak-invasion som han menar är roten till den samtida oron i världen.

– Det var den största utrikespolitiska blundern i det här landets historia, själva orsaken till att sammanbrottet i hela Mellanöstern. Jag var ihärdig motståndare från början men du röstade för den invasionen, hette det.

Clinton erkände att det var ett misstag, men konstaterade samtidigt att jihadister utfört terrordåd, inte minst mot amerikanska mål, långt innan Irak-invasionen 2003.

Också den pågående flyktingkrisen kom upp och såväl Clinton som Sanders och eden tredje medverkande, Maryland-guvernören, Martin O'Malley framhöll att USA har ett moraliskt ansvar att ta emot fler flyktingar från Syrien än vad som sker just nu.

– Jag tycker absolut att vi ska ta emot 65 000 det kommande året. Men vi ska granska de som släpps in. Vi vill inte ha hit människor som vill oss illa, sa Clinton.

Hettade till om bankerna

I övrigt hettade debatten framförallt till när Hillary Clintons band till de stora bankerna på Wall Street avhandlades.

– De sex stora bankerna på Wall Street har alldeles för stort inflytande och måste brytas sönder, men hon står för dem för nära, dundrade Sanders.

– Hon har fått miljontals dollar i kampanjbidrag genom åren och det har hon fått för att dessa banker vet att de får något i utbyte.

Clinton replikerade stött hon såg det som ett oförskämt angrepp på sin integritet.

– Jag representerade New York när vi blev attackerade 11 september 2001 och var blev vi attackerade? På södra Manhattan, där Wall Street råkar ligga, och jag ägnade väldigt mycket tid och energi åt att hjälpa dem med återuppbyggnaden. Det var bra för New York och det var bra för ekonomin, menade hon.

Just den kommentaren väckte förvåning och blev under natten kritiserad, inte minst på sociala medier.

Nu dröjer det, till den amerikanska allmänhetens lättnad, en månad innan det blir några fler debatter.

Republikanerna går i clinch i Las Vegas 15 december och demokraterna i Manchester, New Hampshire fyra dagar senare.