Västtrafik häver avtal med vaktbolag

Publicerad 2015-06-03

Efter den uppmärksammade händelsen där en busschaufför blev våldsamt behandlad av kontrollanter häver nu Västtrafik avtalet med vaktbolaget G4S.

Avtalet hävs med omedelbar verkan. Västtrafik anser att G4S genom kontrollanternas agerande gjort sig skyldiga till avtalsbrott.

– Vi anser att G4S brutit mot de avtalade kraven på utförandet av tjänsten. Mot den bakgrunden hävs avtalet med omedelbar verkan, säger Lars Backström, vd för Västtrafik i ett pressmeddelande.

G4S har ansvarat över biljettkontrollerna utanför Göteborgs kommun, och till viss del också inom kommunen.

Securitas, som har hand om majoriteten av Västtrafiks kontroller, har inte haft något med händelsen att göra.

"Helt oacceptabelt"

Många har reagerat efter incidenten med busschauffören som blev brutalt nedbrottad eftersom han saknade giltigt färdbevis.

Delar av händelsen filmades.

– Det som sker på filmklippet är helt oacceptabelt. Biljettkontrollen ska uppfattas som trevlig och tillmötesgående, säger Maria Björner Brauer, enhetschef på försäljning och marknad på Västtrafik.

På vilket sätt har de brutit mot avtalet?

– Agerandet bryter mot intentionen i avtalet om hur biljettkontrollerna ska gå till. Kontrollanterna ska ha serviceanda och präglas av dialog.

Är händelsen över för er del nu?

– Ja, för vår del betraktar vi detta som klart när vi nu säger upp avtalet med omedelbar verkan.

Kritik mot kontrollanterna

G4S har själva kritiserat kontrollanternas agerande. G4S regionchef Mikael Högberg sa i går så här till Aftonbladet:

– Det är mycket beklagligt att vår personal beter sig på det här sättet mot den här föraren. Vi är tydliga med att det inte är det förhållningssättet vi ska ha. De sakerna som sägs och hur man för sig på platsen är inte ett professionellt beteende. Vi ska inte utsätta någon på ett sätt som kan upplevas kränkande.

Pressmeddelandet skickades strax efter klockan 13 på onsdagen. Västtrafik meddelar också att företaget de senaste dagarna "arbetat med förberedelser för att kunna häva avtalet".

Facket berömmer beslutet

Lasse Selander, regionalt fackligt ombud för Kommunal, tycker att Västtrafik har tagit rätt beslut.

– Västtrafik anlitar företag som ska utföra uppgifter enligt givna direktiv och det är uppenbart att de här personerna i filmen inte följt de direktiven. Det är väl bra att Västtrafik säger upp ett avtal med ett företag som missköter sitt avtal, säger han.

Kommunal vill nu lyfta frågan om förarnas arbetsförhållanden.

– Vad vi och förarkåren vill nu är att våra medlemmar ute i kollektivtrafiken ska behandlas med respekt från biljettkontrollanter, oavsett vad kontrollanterna har för logga på sin uniform.

Vill inte kommentera

Mikael Högberg, regionchef på G4S, säger att företaget beklagar Västtrafiks beslut.

– Vi fick i dag deras hävning av beslutet och är förstås ledsna över det, säger han.

Västtrafik anser att ni gjort er skyldiga till avtalsbrott. Håller du med om det?

– Jag kan inte uttala mig om det. Vi håller på att hantera den här skrivelsen internt nu. Vad gäller de inblandade kontrollanterna så pågår fortfarande en utredning mot dem.

– Utredningen pågår och vi avvaktar förstås också polisens utredning, säger Mikael Högberg.

Följ ämnen i artikeln