Försvunne Jan hittad död i Colombia

Uppdaterad 2015-06-04 | Publicerad 2015-06-03

Svenske Jan Braunisch, 27, försvann i den colombianska djungeln.

Nu, två år senare, har han hittats död.

"Det har varit en hemsk tid för hela familjen", skriver Jans syster Aleqzia Braunisch Cosmus i ett mejl till Aftonbladet.

Den svenske studenten Jan Braunisch från Norrköping var på en tre månader lång resa genom Centralamerika när han försvann i maj 2013.

Planen var att vandra genom nio länder – från Colombia, genom djungeln i Darienregionen, till Mexiko.

Darienregionen betraktas som ett mycket farligt område. Risken att bli kidnappad eller utsatt för våld av Farc-gerillan eller andra knarkkarteller är stor, och svenska UD avråder människor från att resa dit.

Jan Braunisch var en van resenär som lockades till äventyr. Han talade fem språk och hade innan resan till Centralamerika varit ute på en halvårslång resa i Afrika.

Skrev ett sista blogginlägg

Den 15 maj 2013 hade Jan Braunisch nått Darien och skrev ett blogginlägg.

"Jag är i Riosucio vid Atratofloden nu. Härifrån är det inte långt till Panama. Det verkar finnas ganska många vägar härifrån till Panama. Vi får se hur det går".

Det blev det sista livstecknet från Jan, som till vardags studerade statistik vid Purdue University i Indiana.

Han hittades nyligen död i Colombia, vilket Expressen först berättade om.

"Vi skulle ljuga om vi vid denna tidpunkt, två år efter försvinnandet, påstod att vi trodde att vi skulle få vår son, man, bror och vän tillbaka välbehållen. Men vi är samtidigt mycket chockade över det plötsliga beskedet.", skriver Jans syster Aleqzia i ett mejl till Aftonbladet.

Polisen i Colombia och Sverige utreder

Polisen i Colombia och Sverige har i två år utrett Jan Braunischs försvinnande som människorov. I Sverige utreds ärendet under ledning av Internationella åklagarkammaren.

– Som alltid i internationella ärenden så pågår det ett utbyte med colombianska polisen, säger Carolina Ekéus, pressekreterare vid polisens nationella operativa avdelning, NOA.

"Har varit en hemsk tid"

Jan Braunischs familj försöker ta in att en son, bror och make inte längre är i livet.

"På samma gång är det en lättnad att inte behöva fortsätta att inte veta. Det har varit en hemsk tid för hela familjen, för min brors vänner, för våra vänner. Vi har under hela tiden fortsatt att leta information.", skriver Aleqzia Braunisch Cosmus.

Följ ämnen i artikeln