Nya ryska ”beviset”: Ukraina sköt ner MH17

Publicerad 2014-11-15

Rysslandsexperten: Väldigt skruvat – och utan trovärdighet

Bilden på ryska sajten Life news. Den har av experter bedömts vara en förfalskning.

Att det var rebellstyrkor som låg bakom MH17-kraschen i somras utgår de flesta västländer från.

Nu kommer dock Ryssland med ett nytt så kallat bevis – och påstår att det var ett ukrainskt plan som sköt ner MH17.

– Det här låter för mig väldigt skruvat, säger Stefan Noréen, före detta statssekreterare och Rysslandsexpert, till Aftonbladet.

Efter att det malaysiska trafikflygplanet MH17 kraschade över det rebellkontrollerade området i östra Ukraina den 17 juli i år rådde det delade meningar om vilka som låg bakom kraschen.

Rysslands nya bevis: en satellitbild

Den internationella haveriutredningen har inte officiellt pekat ut någon skyldig, men trots det utgår majoriteten av regeringarna i västerländerna från att det var rebellstyrkor från marken som sköt ner MH17.

Nu kommer Ryssland med en alternativ förklaring till kraschen. Enligt programmet "Ondako", som visas i den statliga ryska Kanal ett, var det ett ukrainskt plan som sköt ner MH17.

Beviset för teorin? En satellitbild föreställande två plan som har fått stor uppmärksamhet i ryska medier, skriver den ryska nyhetssajten Life News.

I ett hörn på bilden syns ett mindre plan och från det ska man, enligt den ryska tv-kanalen, kunna se spår av en missil som skjuts i riktning mot MH17.

”Väldigt svårt att tro på detta”

Enligt Stefan Noréen, tidigare statssekreterare och Rysslandsexpert hos den förre statsministern Göran Persson, ger satellitbilden inte ett trovärdigt intryck.

– Jag har väldigt svårt att tro på detta. Att Ryssland går ut med det här hänger ihop med att det pågår ett uppskruvat propagandakrig. Det stämmer in med den allmänna bilden där Ryssland mer aktivt försöker att driva sina argument. Det här låter för mig väldigt skruvat, säger han till Aftonbladet.

Stefan Noréen menar att om de ryska så kallade bevisen hade innehållit något väsentligt borde de ha kommit fram tidigare.

– Det har varit en lång diskussion om vad som hände med det malaysiska planet och att man kommer med det här nu, och inte dagarna efter nedskjutningen, ger inte ett särskilt trovärdigt intryck, säger han.

”En motoffensiv från Ryssland”

Stefan Noréen förklarar att Rysslands strategi förmodligen är att gå till motoffensiv mot alla uppgifter som har kommit från väst.

– Det har kommit en hel del kritik mot Ryssland i samband med G20-mötet, som pågår i Australien nu. Obama har uttryckt sig kritiskt. Det är klart att det här är en motoffensiv från Ryssland och då går man ut med det här.

Vad säger det här om Rysslands aggression mot Ukraina?

– Världsopinionen är tämligen klar. En del länder har stöttat Ryssland, men totalt sett finns det en stark intern kritik mot Ryssland vad gäller Ukraina. Vad som sker i Ukraina just nu är inte glasklart, men det förefaller som att Ryssland för in mer materiel och mer personal i Ukraina. Det är klart att det finns ett samband med det, säger Stefan Noréen.

Tror du att det finns någon som kommer att tro på dessa så kallade bevis?

– Nej, jag har väldigt svårt att tro det. Det är klart att i Ryssland och i östra Ukraina finns det säkert många som tror på det. Men utanför Ryssland är det inte särskilt många som gör det. Tajmingen, att detta kommer nu, skapar inte ett trovärdigt intryck.