Storm på Lanzarote – svenskar i flygplatskaos

Publicerad 2014-11-29

En storm över Lanzarote gjorde att flygplanen inte kunde landa på flygplatsen.

Hundratals svenskar berördes av problemen.

– Det är lite kaos här. Informationen från flygbolaget och resebolaget har varit fruktansvärt dålig, säger Kåre Andersen, 55, som skulle ha åkt hem till Sverige på fredagen.

På lördagen kunde ett plan lyfta - men flera hundra resenärer var fast på flygplatsen.

Det blåser rejält på Lanzarote. Under fredagen uppmättes vindstyrkor på 36 meter per sekund, uppger turistsajten Lanzarote information.

De starka vindarna gjorde att ingen kunde ta sig med flyg – varken till eller från ön.

– Det är inget plan som lyfter. Vi skulle ha åkt vid 14, men nu blir vi kvar här en natt till, sa Kåre Andersen, som skulle åkt hem till Sverige efter en veckas semester, sent på fredagskvällen.

"Fruktansvärt dålig information"

En hel dags väntan på hemresa har gjort stämningen bland resenärerna uppretad.

– Vi fick ett sms från Fritidsresor vid 14 om väderproblemen, men sen hörde vi inte ett ord. Vid 20 kom en flygplatsgubbe och sa att vi skulle ta vårt bagage och åka till ett hotell. Det har varit fruktansvärt dålig information, säger Kåre Andersen.

För familjen Krznaric från Sibbhult började semestern på Gran Canaria – inte Lanzarote som det var tänkt.

– En halvtimme innan vi skulle landa fick vi veta att det inte gick, säger Jennie, 38.

Efter ett par timmars väntan på flygplatsen fick Jennie och Mille övernatta på hotell med barnen Carna, Filippa och Milton, dock utan bagaget som är kvar i flygplanet.

– Här sitter vi nu och vet inte så mycket mer. Vi håller tummarna för att vi ska få flyga till Lanzarote i morgon (läs lördag), det verkar som att vi kan lyfta, sa Jennie då.

– Men vi får se hur det går, vädrets makter rår man inte på.

Hundratals svenskar

Enligt Fritidsresor, som Kåre Andersen reser med, berördes cirka 400 svenskar som antingen ska sig till eller från Lanzarote med företaget.

– Ingen hade kunnat förutse det här. Vi var tvungna att boka in många hotellrum på kort varsel och vi har gjort vårt yttersta. Vi beklagar om någon tycker att informationen inte varit tillräcklig, säger Mathias Bergendahl, presstalesman på Fritidsresor.

Under lördagsmorgonen kunde ett första plan med resenärer lyfta mot Sverige.

– Nu sitter vi äntligen på planet, skriver en resenär som tvingats stanna en extra natt på ön.

Flera strandade passagerare som Aftonbladet talat med säger att de fått information om att de kommer med flyg under dagen. Enligt information från flygplatsen på Lanzarote ser majoriteten av avgångarna ut att kunna lyfta enligt tidtabell under lördagen.

Samtidigt vittnar andra om att det ständigt kommer nya besked.

– Vi är 300 resenärer som står här och väntar. Vi fick information om att vi skulle boarda ett plan 11.30 men det har fortfarande inte gått iväg. Vi får ingen som helst information, säger Veronica Fakelius som står på flygplatsen med sin familj.