Stärkt stöd för Forssmed och Busch Thor i kampen om att bli ny KD-ledare

Uppdaterad 2015-02-20 | Publicerad 2015-02-19

Kampen om partiledarposten i Kristdemokraterna går in i ett mer intensivt skede.

I kväll har både Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed kunnat konstatera att deras aktier stärkts.

– Vi vill se ett delat ledarskap mellan dem båda, säger Maria Lindelöf, KD:s distriktsordförande i Västmanland.

Den 25 april ska Kristdemokraterna välja en ny partiledare efter avgående Göran Hägglund. Just nu är partiet inne i en intensiv process där distrikten runt om i landet ska skicka in nomineringar till valberedningen om vem de vill ska bli hans efterträdare. Dessutom ska vice partiledare, andre vice partiledare och en helt ny partistyrelse väljas.

Totalt har fyra personer meddelat att de vill ta över efter Hägglund. Det handlar om partisekreteraren Acko Ankarberg, oppositionsrådet i Uppsala Ebba Busch Thor, ekonomiska talespersonen Jakob Forssmed samt riksdagsledamoten Penilla Gunther.

I går kväll stod det klart att distriktet i Stockholms stad, ett tungt distrikt med riksdagsledamoten Caroline Szyber i spetsen, nominerade två kandidater till posten i ett första skede: Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor. Sedan tidigare står det också klart att KD i Jämtland ställer sig bakom Acko Ankarberg.

KD Göteborg stödjer Forssmed

I kväll har det hållits möten på flera håll i den kristdemokratiska rörelsen runt om i Sverige. Det har resulterat i flera nya nominieringar. Distriktet i Göteborg beslutade att ställa sig bakom Forssmed. I ett uttalande skriver distriktsordförande Magnus Berntsson att det är en stor fördel att han sitter i riksdagen, något som varken Ankarberg eller Busch Thor gör.

– Han har lång erfarenhet av partiet, bland annat som KDU-ordförande, och genom sina år i Statsrådsberedningen har han lång erfarenhet av vad det innebär att sitta i regeringsställning. Han har också angett en politisk inriktning som vi tror är bra för partiet, med satsningar på jobb, välfärd och familjepolitik, skriver Berntsson.

Förutom Forssmed till partiordförande, nominerade göteborgarna även Busch Thor till förste vice partiordförande och David Lega till andre vice partiordförande.

Vill se delat ledarskap

Distriktet i Västmanland meddelade i kväll att man i framtiden vill se ett delat ledarskap i partiet - mellan Forssmed och Busch Thor.

– Det är två personer som har tydlig förankring i kristdemokratisk ideologi. De kan stödja och komplettera varandra. Vi tror att det blir ett starkare ledarskap som kommer gynna KD. Vi vill ha ett modernt ledarskap och vi vet att två är starkare än en, säger distriktsordförande Maria Lindelöf.

De lyfter fram Busch Thor som en "vass debattör som är medial, tydlig och etablerad". Forssmed kallar de "stabil, kunnig och en van förhandlare genom sitt arbete på samordningskansliet".

– Ebba, som inte sitter i riskdagen, kan vara ute bland medborgare och väljare och Jakob kan ta partiledardebatterna i riksdagen. Vi tror att det finns en chans att fler ställer sig bakom delat ledarskap, säger Lindelöf.

Distriktet i Kronoberg har tidigare valt att nominera sex personer till partiledarposten i ett första skede: EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, Ebba Busch Thor, riksdagsledamoten Andreas Carlsson, Acko Ankarberg, Emma Henriksson och Caroline Szyber.

Många väntar också på att de tunga distrikten i Örebro, Skåne och Jönköping ska sätta ned foten. Det sistnämnas ordförande Andreas Carlsson beskrivs av Aftonbladets källor som en mycket viktig spelare i dramat om vem som ska ta över KD.