Stortinget höll minnesstund för terroroffren

Publicerad 2011-08-01

Den 21 augusti blir nationell sorgedag i Norge. Det sade statsminister Jens Stoltenberg vid en minnesstund i Stortinget.

Han tackade hela det norska folket och resten av världen för allt stöd i krisen.

Vid ceremonin närvarade även kung Harald och kronprins Haakon.

Den 21 augusti blir en nationell sorgedag för Norge och den 7 augusti kommer alla som hjälpt de drabbade att hyllas särskilt. Det sade statsminister Jens Stoltenberg vid minnesstunden i Stortinget.

– Vi har tunga dagar bakom oss och det ligger många tunga dagar framför oss. Men vi måste fortsätta att utveckla demokratin. Den norska folket har besvarat iskalla handlingar med ett varmt hjärta, sade stortingspresidenten Dag Terje Andersen som var dagens första talare.

Känner ödmjukhet från norska folket

Han valde att tacka alla instanser som hjälpt anhöriga och offer i attentatet.  Det norska folket har visat att de står upp mot terror.

– 100 000 var ute på gatorna och visade sitt motstånd mot terrorn. Jag känner en stor ödmjukhet från folket.

Han riktade också ett stort tack till politiker och de politiska partierna för att ha samarbetat i krisen.

Stoltenberg: stödet ger oss styrka

Dagens andra talare var statsminister Jens Stoltenberg. Även han inledde sitt tal med att tacka alla som stöttat överlevande och anhöriga. 

– Vi är fortfarande ett land i sorg. Nu begraver vi våra döda, föräldrar bevakar sjukhussängar, många gråter och hjärtan blöder. Jag vill tacka hela världen för allt stöd. Vi har som nation fått känna att vi inte är ensamma, det ger styrka.

– Men det största tacket riktar jag till det norska folket. En hel generation har rest sig i protesten. Det gör att vi kan rikta blicken framåt och få nytt hopp om demokrati.

Jens Stoltenberg talade också om vikten av eftertanke och öppenhet framöver.

– Jag vill be om att vi inte inleder en häxjakt på åsikter, sade han.

Vid minnesstunden räknade Dag Terje Andersen upp samtliga offer i terrorattackerna. Det följdes av en tyst minut och Norges nationalsång.