Kan vara början på slutet för EMU

Publicerad 2011-08-11

Den ekonomiska krisen har gett EMU-kritikerna vatten på sin kvarn.

Nu höjer ekonomer sina röster och menar att hela valutasamarbetet kommer att spricka.

– Detta är början på slutet. Det skulle förvåna mig om alla länder är kvar om tre, fyra år, säger nationalekonomen Stefan de Vylder.

Stefan de Vylder

Nationalekonomen Stefan de Vylder ser inte ljust på valutasamarbetet. Han kallar hela projektet en tvångströja och tror att eftervärldens dom över samarbetet kommer vara hård när valutaunionen väl är upplöst. Redan om några år tror han att de krisdrabbade länderna är borttvingade, om det ens finns något kvar av samarbetet.

– Jag hoppas på en plan för en någorlunda ordnad upplösning, kanske inte att hela EMU skrotas, men att ett antal länder lämnar samarbetet.

Krisländerna kommer tvingas lämna EMU

Stefan de Vylder spår två tänkbara scenarion som flyter ihop. Det första är att krisdrabbade länder, som Grekland och Portugal, tvingas ut ur samarbetet eftersom de rika länderna inte vill betala för deras ekonomiska kris. Det andra är att de ekonomiskt starka länderna bildar en egen valutaunion och låter krisländerna klara sig bäst de vill.

Hur skulle det gå till rent praktiskt, kan krisländerna gå tillbaka till sina gamla valutor?

– Detta är en helt okänd terräng, det finns ingen utträdesklausul i EMU. Jag hoppas att de diskuterar en exit-strategi men det finns så mycket prestige i EMU-samarbetet. Men det är ytterst få ekonomer som försvarar samarbetet idag, de flesta är tysta och oroade.

Har valutasamarbetet förvärrat krisen?

– Ja, en valutaunion förutsätter att länderna utvecklas i lika takt, nu är vissa i kris medan vissa fungerar utmärkt. För de som är i kris har unionen förvärrat situationen. De är fastlåsa och kan inte konkurrera med de rika länderna. Istället tar de nya lån för att finansiera sina underskott.

"Osannolikt att samarbetet spricker"

Men det finns ekonomer som tror på valutaunionen. Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms Universitet, tycker det är osannolikt att EMU-samarbetet skulle spricka.

– Det är en sådan central del av EU och jag har svårt att tro att det skulle upplösas. Jag tror att man kommer klara av den här krisen och samtidigt behålla den gemensamma valutan.

Nyckeln ur krisen är enligt honom att skriva av delar av Greklands skuld, att länderna skulle gå tillbaka till sina gamla valutor är inte någon lösning, menar han.

– Problemet är att om man ger Grekland den lättnaden så blir frågan varför man inte ska göra samma sak med Portugal och Irland. Jag tycker ändå att man bör dra en gräns mellan Grekland och de andra krisdrabbade länderna. Grekland kommer inte att komma tillrätta med sina problem på något annat sätt.