Sex familjer dök upp för att flytta in

Publicerad 2018-10-01

Sex familjer möttes upp i tron att de skulle få nycklar. Arkivbild.

En lägenhet i Jordbro redo för uthyrning – det var vad som utlovades i en Blocket-annons.

I söndags dök sex familjer upp i trapphuset då de blivit lovade att få nyckeln, men då visade det sig att alla blivit lurade.

– Människor tycks göra vad som helst för ett boende. Och det är rent bedrövligt att utnyttja den desperationen, säger Lars-Göran Rehn från Haningepolisen till Mitt i.

Flera användare hade sett en Blocket-annons om en lägenhet i södra Jordbro som skulle hyras ut. Men när sex familjer sågs i samma trapphus under söndagen insåg de att de inte alls skulle få nycklar till en lägenhet – i stället hade de blivit lurade.

Ingen av spekulanterna hade träffat annonsören, men de alla hade ändå fått veta att de fått bostaden.

– Den som hade lagt ut annonsen ville ha både deposition och förskottshyra innan nyckeln skulle lämnas, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen, till Mitt i Stockholm.

Ville ha pengar i förskott

Minst en familj hade då swishat pengar till annonsörens konto vid Danske Bank.

Och enligt polisen är det den tuffa bostadsmarknaden i Stockholm som möjliggör för den här typen av bedragare att lyckas.

Efter händelsen kom minst sex polisanmälningar in till Haningepolisen under söndagskvällen.

Polisen: ”Använd bondförnuftet”

Bedragaren som låtsades hyra ut en lägenhet i Jordbro är inte ensam, men däremot minskar bedrägerierna för varje år. Enligt Jan Olsson, chef på Polisens nationella bedrägericentrum, beror det bland annat på att Blocket stärkt sin säkerhet och lyckas stoppa fler falska annonser än tidigare.

– Men det är ju 600 000-800 000 annonser i månaden som kommer ut. Man kan inte begära att Blocket ska kunna stoppa alla bedrägliga annonser. Låter det för bra för att vara sant – använd bondförnuftet, säger han till lokaltidningen.

Han berättar också att de oftast lyckas gripa bedragaren om hen finns i landet, men det betyder inte att de som drabbats får tillbaka sina pengar. De är nämligen ofta borta, menar Jan Olsson.

Följ ämnen i artikeln