Ohlsson populärare än Björklund

Publicerad 2013-10-02

Jan Björklund är partiledare i Folkpartiet.

Men i partiets tunga Stockholmsdistrikt har EU-minister Birgitta Ohlsson ett starkare stöd.

– Men självklart kommer partiledaren att toppa listan i Stockholm, säger nomineringskommiténs ordförande Carl-Anders Ifvarsson.

Den 6 november ska Folkpartiet i Stockholm stad och län besluta hur deras riksdagslista ska se ut inför valet nästa år. Men redan nu har medlemmarna fått säga sitt i ett provval som en nomineringskommité sedan väger in i sitt förslag.

Resultatet i provvalet visar att partiledaren Jan Björklund inte är den som flest medlemmar vill ska stå högst upp på listan. Mest stöd har i stället ett annat statsråd, EU-minister Birgitta Ohlsson. 603 medlemmar ville se EU-ministern högst upp på listan medan 481 föredrog partiledaren.

”En profilerad politiker”

Det är första gången som FP i Stockholms stad och Stockholms län väljer att gå fram med en gemensam riksdagslista, tidigare har man haft en var.

– Man ska se det här som ett starkt stöd för våra ledande statsråd och profilerade riksdagsledamöter. Vi är inte särskilt förvånade, säger nomineringskommiténs ordförande Carl-Anders Ifvarsson.

Han säger sig inte vara särskilt förvånad över att Birgitta Ohlsson vann valet.

– Hon är en profilerad politiker som jobbar med frågor som folkpartister är intresserade av. Kommitén tycker det är ett rimligt resultat. Men det är ett rådgivande inspel där medlemmarna får säga sitt. Sedan ska vi i kommitén väga in många andra saker. Självklart kommer partiledaren att toppa listan i Stockholm, säger Carl-Anders Ifvarsson.

Han säger också att valdeltagandet i provvalet var lägre än det varit tidigare.

– Det beror antagligen på övergången från traditionell poströstning till provval på nätet. Detta bör analyseras närmare och nomineringskommittén har bett Folkpartiets länsförbund att överväga om några åtgärder behöver vidtas inför kommande provval, säger han.

Vill inte kommentera

Birgitta Ohlsson uttryckte själv glädje över stödet i en kommentar på Facebook:

"Hedrad och överväldigad över det starka stödet i Folkpartiet Liberalerna provval till riksdagen. Känner mig varm i hjärtat. Nu är mitt helhjärtade fokus på att förankra folkpartiets socialliberala rötter, vinna förtroende bland liberaler i Sverige och driva vass ideologisk politik som leder till ett större folkparti. Fired up – ready to go".

Trea i provvalet kom jämställdhetsminister Maria Arnholm följd av integrationsminister Erik Ullenhag och riksdagsledamöterna Babro Westerholm, Carl B Hamilton och Fredrik Malm.

Jan Björklund vill inte kommentera resultatet.