Kan bli äggstra varmt i påsk

Publicerad 2014-03-26

Värme och sol till påsk är vad alla ledighetstörstande påskfirare hoppas på – och enligt SMHI lever drömmen om att dra fram grillen och utemöblerna.

– Då ska vi ju vara uppe på plussidan i hela landet, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Solchanserna i påsk är enligt Emil Björck ännu för svåra att sia om – men enligt SMHI:s senaste prognoser kan åtminstone södra och mellersta Sverige väntas sig temperaturer något över det normala.

Om grillen prompt ska fram i norra Sverige kan det dock fortfarande vara läge att behålla mössa och vantar på.

Norrlands kust och inland brukar ha temperaturer på två till sex grader i mitten av april – i år kan det ligga ungefär en grad under det normala.

– Det är väl vad man kan förvänta sig, säger Emil Björck.

Snart en dipp – men sedan varmare igen

Just nu är det varmare än vanligtvis i hela landet.

– Det är ett högtryck som styr vädret över större delen av landet fram till 30 mars. Så det är allmänt goda solchanser och fortsatt varmare än normalt i nästan hela Sverige.

Men värmejagande vårdrömmare blir snart besvikna då första veckan i april sänker hela Sverige ner i en tillfällig minidvala.

– Från söndag börjar det rasa ner nu kalluft norrifrån, vilket gör att temperaturerna för främst norra Sverige sänks ganska rejält, säger Emil Björck.

Över tio grader i söder under påsk

Men i takt med att påsken närmar sig så stiger ändå temperaturerna igen – framför allt i mellersta och södra Sverige.

I Svealand kan påskfirare räkna med temperaturer på upp emot tio grader och i södra Sverige kan det mycket väl bli varmare än så.

– Allra längst i söder ska vi upp till tio grader eller strax där över, säger Emil Björck.