Norrlänningarna står starka genom stormen

Publicerad 2013-11-22

Väl rustade att klara extrema förhållanden

De har varit utan ström och vatten i fem dagar. Sedan stormen Hilde drog upp över norra Sverige med rekordvindstyrka i lördags blev det mörkt och kallt. Men byborna i Fredrika och Lögda klagar inte.

– Bara man är lite påhittig så klarar man sig, säger Birger Sellin, 91 år.

Vägen från Umeå till byn Lögda i Åsele kommun är kantad med nedfällda träd. En blick upp i skogen visar stormens framfart där tjocka träd ställts på ända och blottar rötterna mot himlen. I lördags, när stormen Hilde drog fram, blev 35 000 personer strömlösa och i Åsele kommun blev det svart.

– Det blev väldigt mörkt men jag hade ju en ficklampa och några stearinljus så det gick ju bra ändå, säger Birger Sellin, 91 år.

Han, liksom många andra i byn, har varit mest orolig för allt älgkött som riskerat att tina upp i frysarna och över träden som blåst omkull.

– Nu har vi ju hunnit röja upp en del men i söndags var vägarna helt blockerade av nedfallna träd, säger han.

Röjt vägen själv

Han har själv, tillsammans med två grannar i området, varit ute med motorsågen och röjt så att vägarna nu är framkomliga. Ett styvt och kallt jobb i de 16 minusgrader som byn bjuder på under torsdagseftermiddagen.

– Vi har haft en himla tur att det tidigare varit så milt ute för det har ju gjort det lättare att hålla värmen inomhus, säger han.

De första dagarna bodde han i köket där han eldade i sin kökskamin och på så sätt höll temperaturen uppe. Sen slogs han av en snilleblixt som gav honom värme i elementen.

– Jag vaknade mitt i natten och kom på att jag kunde koppla transformatorn via bilbatteriet och på så sätt få igång cirkulationspumpen, säger han.

Och uppfinningsrikedomen verkar inte ha trutit hos invånarna i Lögda. Mats Johnsson, några hus längre bort, laddade mobilen i bilen.

– Jag körde router via bilen också så jag har haft kontakt med omvärlden hela tiden, säger han.

Vatten hämtade han i en brunn i ladan och värme har han fått från den sprakande kaminen i köket.

– Det har ju varit svårt att diska och nog har jag längtat efter en dusch men det har inte gått någon större nöd på mig, säger han.

Oroar sig för skogen

Däremot är han orolig för skogen. Snart faller snön och då går det inte längre att ta hand om det virke som nu ligger ner på marken.

– Det jag inte hinner ta hand om nu måste jag ha ordnat med fram till juni för annars kommer insekterna och förstör träet, säger han.

För Mats och Birger som båda äger stora arealer skog blir stormen kännbar även ekonomiskt.

– Priset på virke var lågt redan innan och nu sänks priset ytterligare eftersom utbudet ökar. Dessutom kan det bli sprickor i ett stormfält träd vilket ger ännu mindre pengar, säger Mats Johnsson.

Samtidigt vill ingen av de båda männen klaga över sin situation.

– Om man jämför det här med det som drabbat Filippinerna är stormen Hilde inte mycket att tala om, säger Mats Johnsson.

Nöjd med insats

På Åsele kommun är man nöjd med sin insats. De har besökt alla byar som varit strömlösa för att erbjuda värme och vatten på Kulturhuset.

– Vi har prioriterat alla äldre och har flyttat in fem stycken  personer till servicehus i centrala Åsele, säger Jonas Hallin, krisberedskapshandläggare i kommunen.

Även Vattenfall och Eon har besökt många bybor och arbetat tätt med kommunen.

– Folk här uppe står väl rustade och är väldigt duktiga på att ta hand om sig själva, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig vid Vattenfall.

Att stormen gjort så många strömlösa under lång tid tycker han inte är konstigt.

– Det är en exceptionell situation där träd har fällts över ledningar som är över 20 mil långa, säger han.

Enligt honom har upp mot 300 personer arbetat i princip dygnet runt för att få tillbaka strömmen till de boende.

– Vi räknar med att så gott som alla ska ha fått tillbaka sin ström nu, säger han.

ANNONS