Centerpartiet tar strid för jobbpengen

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2013-09-21

Centerpartiet planerar att ta strid för jobbpengen i regeringen.

När Arbetsförmedlingen nu görs om hoppas man få se privata jobbförmedlare.

– Moderaterna har hittills föredragit att skruva på det nuvarande systemet, men Arbetsförmedlingen måste verkligen göras om, säger chefsekonomen Martin Ådahl (C).

Centerpartiet har vid flera tillfällen föreslagit att en jobbpeng ska införas. Idén var också en viktig del i det jobbskaparprogram som partiet röstade igenom på stämman i Karlstad, som inleddes i torsdags. Grundtanken är att den arbetslöse via sin jobbpeng ska få välja den jobbförmedlare som man tror passar bäst.

Men hittills har de övriga allianspartierna, och framför allt Moderaterna, varit måttligt intresserade. Men i förra veckan berättade dåvarande arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) att regeringen nu ska utreda hur Arbetsförmedlingen, som är en hårt kritiserad myndighet, fungerar. Redan dagen efter byttes Engström ut mot den nya ministern Elisabeth Svantesson (M).

Det faktum att en ny minister är på plats och att en översyn av Arbetsförmedlingen nu görs gör att Centpartiets vädrar morgonluft.

– Man måste verkligen göra om och göra rätt när det gäller Arbetsförmedlingen. Det går inte att lappa och laga längre. Man måste göra något som fungerar och är kraftfullt. Jobbpengen har fungerat i både Australien och Tyskland. I Australien halverades arbetslösheten. Dessutom har det införts med stort socialt hänsynstagande, säger chefsekonomen Martin Ådahl (C).

Mer makt åt arbetslösa

Han menar att en jobbpeng skulle ge mer makt till den arbetslöse.

– Man ska inte vara hjälplöst utlämnad till olika åtgärdsprogrammen, man ska själv kunna välja vilket paket jag man på. Om det är fackets, föreningens eller ett privat paket. Och är det inte bra ska jag kunna välja bort, det kan man inte göra i dag, säger han.

Den modell med jobbpeng som Centerpartiet tagit fram innebär inte att vem som helst ska kunna starta en jobbförmedling.

– Nej, i vårt system har Arbetsförmedlingen två uppgifter. Det ena handlar om att sätta jobbpengen, alltså att man bestämmer hur mycket pengar den arbetslösa ska få. Men dessutom ska myndigheten kontrollera att alla som är förmedlare i systemet håller hög kvalitet. De ska vara tvungna att erbjuda hela paketet, från vidareutbildning, jobbförmedling och nätverksbyggande. Fördelen med att lägga ut hela paketet är att man då också kan ge belöningen till den som lyckats, säger Martin Ådahl.

Ranking för arbetsförmedlingar

Tanken är att både fackföreningar, organisationer och privata initiativtagare ska kunna ha en jobbförmedling.

– I Australien har det faktiskt varit många icke-vinstdrivande arbetsförmedlingar som lyckats bäst. De duktiga arbetsförmedlarna kan specialisera sig på saker. Vissa siktar in sig på de unga, vissa på industriarbetare och vissa på en region i landet. Dessutom kommer folk veta vilka som är bra och inte. Arbetsförmedlingen ska visa en ranking på sin hemsida, säger Ådahl.

Men partiets dröm om en jobbpeng är fortfarande långt ifrån att infrias. Men Martin Ådahl menar att partiet ser en ljusning.

– Olika partier har nosat på det här innan, men det är faktiskt bara vi som har föreslagit det på riktigt, tagit fram en modell och diskuterat vad skulle innebära. KD och FP har inte uttryckt sig klart, men har börjat intressera sig för det här. M, som är ansvariga för arbetsmarknadsdepartementet, har hittills föredragit att skruva på det nuvarande systemet mer och mer. Men jag tror att det kommit en insikt även inom M om att något måste göras. Men vi är de som i så fall kommer göra det möjligt att komma till den insikten. Förhoppningsvis kan vi nu börja baxa resten av Alliansen mot reform, säger han.

Oklart hur moderaterna ställer sig

Hos Moderaterna vill man ännu inte säga om man är beredd att titta närmare på jobbpengen när nu Arbetsförmedlingen nu ska ses över.

– Denna helgen beslutar Centerpartiet om sina politiska profileringar och prioriteringar och jag ser fram emot den fortsatta diskussionen om hur jobben ska bli fler i Sverige. Centerpartiets engagemang kring jobbfrågan kommer ha stor betydelse för Alliansens gemensamma arbete, säger Maria Plass (M), ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson har inte gått att nå för en kommentar.