Kyla och mer snö när iberiskt högtryck stukar

SMHI klass 1-varnar för nytt snöfall

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Snöstormen försvinner, men håll hårt i skyffeln.

Den lär behövas när den iberiska högtrycksryggen får stryk i luften – och släpper fram nästa snösnurra.

– Den är inte tillräckligt mäktig, säger Ian Engblom, meteorolog.

Vädret orsakade problem runt om i landet under helgen.

Och veckostarten fortsätter på det insnöade spåret.

Snöstormen som härjade på söndagen och ställde till det på vägbanor, järnväg och i flygtrafiken försvinner ut över Bottenviken under måndagsdygnet, enligt prognoserna.

Men nästa nederbördsområde lurar i vassen.

Snösnurra och högtrycksrygg i luftkamp

En atlantisk snösnurra tar sig över Danmark och Norge. På väg mot Sverige stöter den in i en högtrycksrygg med ursprung på den iberiska halvön.

1 av 3 | Foto: SMHI
Helgens snöoväder rör sig bort över Bottniska viken natten mot måndag.

– Men den är inte tillräckligt mäktig för att blockera snöfallsområdet som kommer in från väst. Det är på väg in från Atlanten och når Västra Götaland under måndagen och fortsätter sedan mot Svealand, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Klass 1-varningar

Därför har SMHI nu utfärdat klass 1-varningar för snöfall för Halland och Västra Götaland från måndag eftermiddag. Det väntas falla 5–10 centimeter snö, men ute vid kusten är det sannolikt att nederbörden faller som regn.

Förutom att det väntas nederbörd i Götaland och Svealand under måndag och natten mot tisdag kommer stora delar av landet präglas av riktigt kall luft.

– Den drar ner över landet redan under söndagskvällen. Det är en nordlig vind som tar sig ner mot Götaland och det blir en riktigt kall natt, säger Ian Engblom.

Publicerad:

LÄS VIDARE