”Högsbomördaren” Michael, 34, döms till livstids fängelse

Eddie, 31, höggs ihjäl i sin lägenhet i Högsbo

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Mannen som satte Högsbo i skräck genom mordet på Eddie Svensson och ett mordförsök på ytterligare en man har nu fått sin dom.

Göteborgs tingsrätt dömde Michael, 34, till livstids fängelse för mord.

Det är över ett år sedan, 28 december 2017 som en man attackerades i sin lägenhet i Högsbo i Göteborg. Gärningsmannen hade tagit sig in i lägenheten och knivhuggit sitt offer flertalet gånger, bland annat i axeln och ryggen.

– Han sa ”ursäkta mig”. Sedan började han kniva mig, har den 50-årige mannen som överlevde attacken tidigare sagt till GP.

I mars 2018 hade Eddie Svensson, 31, inte samma tur. Han höggs ihjäl i sin lägenhet genom ett antal hugg mot överkroppen.

Greps efter månader på fri fot

Omkring 200 personer besökte Eddies begravningsgudstjänst i domkyrkan i Göteborg i april förra året för att ta ett sista farväl av sin vän.

Då var mördaren fortfarande på fri fot. Först i juni kunde den man som senare åtalades för brotten gripas. Teknisk bevisning låg till grund för misstankarna.

”Högsbomördaren” tog sig in i lägenheterna för att stjäla och polisens teori var att han gick och kände på dörrar för att se vilka som var olåsta. Det finns inget som tyder på att han ska ha känt varken Eddie eller mannen som överlevde knivattacken.

Led inte av psykisk störning

Under rättegången nekade han till brottsmisstankarna. Åklagaren Håkan Johansson menar dock att det är styrkt bortom rimlig tvivel att den 34-årige småbarnspappan är skyldig och anser därför att han ska dömas till livstids fängelse. Enligt den rättspsykiatriska undersökning han gått igenom led han inte av en psykisk störning vid brottstillfällena.

Under måndagen meddelade tingsrätten i Götborg sitt beslut – Michel, 34, dömdes till livstids fängelse för mord. Det var den tekniska bevisningen, bestående av bland annat blodspår och fingeravtryck på brottsplatserna samt vittnesmål från mannen som överlevde knivattacken, som kunde styrka brottet.

Tidigare dömd för grova våldsbrott

Rätten motiverade påföljden livstids fängelse med att Michael tidigare dömts för flera fall av ”anmärkningsvärt allvarlig våldsbrottslighet”, bland annat ett grovt rån där han misshandlade en kvinna i rullator och knivskar henne i huvudet. Han har avtjänat flera fängelsestraff, bland annat på Kumla.

Rätten ansåg också att det är försvårande att han attackerat männen under inbrott han gjort i deras bostäder.

– Jag är naturligtvis nöjd med domen men gärningarna i sig hade nog räckt för att motivera påföljden, även om han har de domarna bakom sig. Det rör sig ändå om mord och mordförsök där man försökt stjäla av offren, säger åklagare Håkan Johansson.

Aftonbladet söker mannens försvarare Robert Utberg.

1 av 2 | Foto: Polisen
Michael, 34, döms för mordet på Eddie och knivöverfall på ytterligare en man.
Publicerad:

LÄS VIDARE